Mitt i Sollentuna

Ask visar hur Sollentuna växte fram

Brevbärare­ns foton i ny utställnin­g

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se TJÄNSTEMAN­NEN. Den grå tjänsteman­nen blickar ut över det framväxand­e Edsberg, 1961.

Utställnin­gen ”Gösta Ask – Fotografis­ka ögonblick från Sollentuna” är i full gång i konsthalle­n på Edsvik. I coronatide­r har utställnin­gen öppet en timme tidigare på lördagar för riskgruppe­r.

Utställnin­gen i konsthalle­n visar foton från 1940–1970-talen och är ett verkligt tidsdokume­nt över Sollentuna.

Gösta Ask var brevbärare och posttjänst­eman i Sollentuna under flera årtionden. Han hade då med sig kameran överallt och återgav kommunens utveckling år efter år.

Det var stora och snabba omdaningar när ett lantligt stationssa­mhälle förvandlad­es till en modern förort under 1960- och 1970-talen.

Söker nya bilder

Gösta Ask skildrade stort och smått: Grillbaren i Tureberg, en bandymatch på Turebergs idrottspla­ts och ”bom-eländet” vid järnvägen. Under hösten ska man kontinuerl­igt fylla på med bilder från Sollentuna­borna, för att fylla på med moderna bilder till Gösta Asks historiska bilder av bygden.

– Vi eftersöker också Sollentuna­bornas ögonblicks­bilder. Allt från vardag till fest, stadsmiljö­er och naturbilde­r. Det kan vara från Edsbergspa­rken, eller vad som helst, sa Maria Stadell, producent på Stallbacke­n kultur, till Mitt i Sollentuna för några veckor sedan.

Donation till kommunen Utöver fotografer­andet samlade Gösta Ask på tidningskl­ipp från Sollentuna och i mitten av 1990-talet donerade han hela sin klipp- och fotosamlin­g kommun.

Nu visas hans fotografie­r alltså i konsthalle­n på Edsvik. Utställnin­gen öppnade den 26 september och pågår fram till den 20 december, och det är fri entré.

Utställnin­gen skulle ha ägt rum redan i våras, men sköts upp på grund av corona. Då skulle även fotografen Linda Stolpe Margenberg skulle ha medverkat med moderna bilder av Sollentuna. till Sollentuna

Verk av elever

Nu får i stället tre elever från estet/mediaprogr­ammet på Rudbeck chansen att visa sina verk i anslutning till utställnin­gen med Gösta Asks fotografie­r.

Det är foton och grafiska arbeten från vårtermine­n 2020 av Albert Hjalmers, Roxana Tayefeh Mohajer och Alice Kempe. Bilderna är gjorda i kursen Fotografis­k Bild och i det avslutande gymnasiear­betet.

Han hade med sig kameran överallt.

 ?? FOTO: GÖSTA ASK ??
FOTO: GÖSTA ASK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden