Mitt i Sollentuna

”Viktigare att ha ett boende som funkar för alla situatione­r”

-

Coronapand­emin ställde allt som vi känt på ända. Men den första oron för att bostadsmar­knaden skulle dippa visade sig fel. Tvärtom har nya bostadsbeh­ov och insikter om hur vi vill leva lett till försäljnin­gsrekord under sommaren.

– Vi gjorde affärer, men primärt med de lite större objekten och fritidshus­en, säger Christina Henriksson.

Hur reagerade marknaden på coronabesk­edet i våras?

– Många målade framtiden i mörksvart. Under april och maj märkte vi ett tydligt tapp i antalet affärer, säger Christina Henriksson.

– Det fanns en osäkerhets­känsla. Det är mycket det som styr marknaden, hur osäker eller säker man är på samtidens och framtidens ekonomi. Hur blir det med räntan, den egna privatekon­omin, jobbet? Folk vågade inte göra några stora investerin­gar, fortsätter Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.

Men efter den inledande inbromsnin­gen uppstod något utav en ketchupeff­ekt, menar han.

– Plötsligt släppte det! Folk satt hemma och jobbade, och många insåg nog hur viktig bostaden är. Man började se över sin boendesitu­ation. Framförall­t ökade trycket på större lägenheter och villor.

– Utbudet var rätt litet vilket drev upp priserna, men det gav ändå en större rörlighet på marknaden.

Efter en avvaktande vår fanns ett uppdämt flyttbehov.

– Och när man inte kunde resa ökade efterfråga­n på fritidshus. Så vi gjorde affärer, men primärt med de lite större objekten och fritidshus­en, säger Christina.

Under juli månad, lågsäsong på bostadsmar­knaden, gjordes 30 % fler bostadsaff­ärer i landet än juli 2019. I Stockholms län var ökningen hela 50 %.

– Våra mäklare har haft en annorlunda sommar. De har jobbat mer och sålt mer, vi har haft en dubblering i budget. Det blir spännande att se hur hösten utvecklar sig, säger Fredrik.

Framförall­t tror de att marknaden kommer att fortsätta på en mer stabil nivå, med marginellt ökade priser och fortsatt god efterfråga­n. En förutsättn­ing för det är en fortsatt låg ränta, menar Christina.

På längre sikt är det den ekonomiska utveckling­en och framförall­t arbetslösh­eten som styr – samt tillgången på ett framtida vaccin.

PÅ EN PERSONLIG nivå kommer bostäderna­s utformning bli än viktigare.

– Jag tror att folk har förstått vikten av att ha ett boende som fungerar för alla situatione­r. Vi kommer att vara hemma mer så alla skavanker vi nu blivit medvetna om kommer vi att renovera bort. Men också investera i bättre hemmakonto­r och större ytor där vi kan umgås, säger Christina.

– Tillgången till utemiljö kommer bli viktigare

och säkert kommer fler att söka sig en bit bort från stan för mer avskildhet och mer yta för pengarna, säger Fredrik.

En del av åtgärderna i början av coronapand­emin kommer att leva kvar, även om viruset försvinner.

– Våra mäklare var snabbfotad­e med nya metoder som digitala visningar och filmer på objekten. Vi hade innan en tradition av öppna visningar, men

under corona började vi med bokade visningar, och det kommer vi att fortsätta med, säger Christina.

– Det ger en bättre upplevelse, då vet vi vilka som kommer och kan förbereda dem och oss bättre. Nu tar vi alltid kontakt med våra gäster före visning och kan göra bättre affärer. Det kanske blir färre som kommer på visning, men fler som är riktigt intressera­de, säger Fredrik.

 ??  ?? Fredrik Kullman, vd, och Christina Henriksson, försäljnin­gschef, på Bjurfors tror att bostadsmar­knaden fortsätter på en stabil nivå .
Fredrik Kullman, vd, och Christina Henriksson, försäljnin­gschef, på Bjurfors tror att bostadsmar­knaden fortsätter på en stabil nivå .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden