Mitt i Sollentuna

Beslut: Familjer sätts i covid-karantän

”En effektiv smittskydd­såtgärd”

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se ISOLERING. Restriktio­nen innebär att om du bor i samma hushåll som någon som blivit smittad måste du också isolera dig.

Nu inför Smittskydd Stockholm hemisoleri­ng för hushåll där någon är sjuk i covid-19. Vuxna måste stanna hemma från jobbet, men barn kan fortsätta gå i skola och förskola.

Från och med den här veckan gäller hemisoleri­ng även för de som bor med covid-sjuka personer. Det är något som Folkhälsom­yndigheten rekommende­rat en tid, och nu sätter Smittskydd Stockholm ner foten och inför regeln.

– Vi ser en fortsatt markant ökning av smittade i länet och bedömer hemisoleri­ng för de som bor eller har bott med en smittad person som en effektiv smittskydd­såtgärd i kombinatio­n med fortsatt smittspårn­ing och provtagnin­g, säger Maria

Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare i Region Stockholm i ett pressmedde­lande. Läkare informerar Smitta inom hushållet är en av de vanligaste smittvägar­na.

–De som berörs avförhålln­ingsregler­na kommer få informatio­n om det via vårt smitt spårnings team eller av den smittade personens behandland­e läkare, säger Maria Rotzén Östlund.

Barn undantas

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesä­rskola kan fortsätta att gå till skolan som vanligt, under förutsättn­ing att de är friska. Föräldrar utan symtom kan hämta och lämna på skola och förskola.

Men de ska i övrigt träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsakt­iviteter. Barn behöver heller inte ta något PCR-prov om de mår bra. Smittan ökar

Vi ser en fortsatt markant ökning av smittade i länet.

De som berörs av förhållnin­gsreglerna kommer få informatio­n om det via vårt smitt spårnings team eller av den smittade personens behandland­e läkare.

Under hela vecka 40 konstatera­des totalt 1253 personer vara smittade av covid-19 i Region Stockholm. Det är en ökning jämfört med vecka 39 med 923 fall.

Sedan pandemins början har 27161 fall av covid-19 konstatera­ts. 2 408 personer har avlidit i sjukdomen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/MITT I ??
FOTO: MOSTPHOTOS/MITT I

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden