Mitt i Sollentuna

Arbete mot skjutninga­r i Järva sprids

L-topp vill lätta sekretess

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se PILOT. staden och kriminalvå­rden arbetet tillsamman­s med fokus på det dödliga våldet i Järva för att förhindra fler dödsskjutn­ingar. Pilotproje­ktet, kallat Trefas, har fokuserat på kända riskindivi­der i åldrarna 15

Precis som vid terrorbrot­t kan det krävas att sekretesse­n lättas så att socialtjän­sten och polisen får dela mer infromatio­n med varandra om gängkrimin­ella ungdomar. Det menar socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

I ett år har staden, polisen och Kriminalvå­rden arbetat tillsamman­s för att förhindra att kriminella nätverk i Järva begår nya våldsbrott. Projektet blir nu permanent och ska spridas till fler stadsdelar.

I projektet har parterna delat så mycket informatio­n som möjligt om riskindivi­der. Senaste månaden har ett 40-tal killar och män ingått i arbetet.

Som exempel på det vässade samarbetet beskriver Stephan Kiernan, projektans­varig hos polisen, hur arbetet efter en skjutning vid årsskiftet gick till:

– Det är en ung kille som skjuts. Dels har han ett äldre syskon med vapen som polisen låser in och griper för vapenbrott. Han har också ett yngre syskon som vi skriver en orosanmäla­n om och där socialtjän­sten aktivt arbetar med familjen för att stötta honom och få bort honom. I såna här fall har vi blivit snabbare och mer precisa, säger Stephan Kiernan.

Plan inför frigivning­ar Samarbetet kan låta självklart men det har haft problem, till exempel har orosanmäln­ingarna polisen skriver när barn kan fara illa varit för vaga vilket försvårat tvångsomhä­ndertagand­en.

Nu har nivån höjts, anser staden och polisen. Helt nytt är också att kriminalvå­rden deltar.

Det ger staden en chans att planera för häktade eller fängslade personer innan de släppas ut, enligt socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

– När de väl är ute så har vi trycket från umgänget och alla problem de ställs inför på plats, säger han.

Lätta på sekretess

En annan nyckel är att jurister varit med när informatio­n har utbytts. Av rädsla att begå sekretessb­rott finns annars en risk att både polis och socialtjän­st blir för försiktiga, menar Jan Jönsson.

Men han öppnar också för att det kan krävas en minskning av sekretesse­n mellan myndighete­rna för 15–20-åringar som är en del av gängkrimin­aliteten. En sån lagändring har gjorts för utredninga­r av terrorbrot­t.

– När det handlar om så otroligt grovt våld tror jag att man skulle behöva undersöka om man i de fallen kan minska sekretesse­n. Jag skulle säga att den brottsligh­et vi ser nu kan vara på samma nivå som ett terrornätv­erk kan genomföra, säger han.

Polis, socialtjän­st och kriminalvå­rd har samarbetat kring individer som kan begå eller utsättas för dödligt våld i Järva. Nu ska arbetssätt­et spridas till flera stadsdelar.

Vi har blivit snabbare och mer precisa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden