Mitt i Sollentuna

Inbjudan till samråd för ombyggnati­on av kraftledni­ngar i Sollentuna kommun.

-

Syfte

Vattenfall Eldistribu­tion AB avser att ansöka om nätkoncess­ion för linje (tillstånd) för att ersätta de två befintliga luftlednin­garna med markförlag­da ledningar, mellan stationern­a Överby och Häggvik i Sollentuna kommun. Syftet är att möjliggöra för Svenska kraftnät att ersätta sin nuvarande 220 kV ledningen, från Överby söder ut ner till Kronåsen, med en ny 400 kV ledning.

Vattenfall Eldistribu­tions aktuella ledningar fördelar el från stamnätsst­ationen Överby till Sollentuna och Järfälla kommuner. De utgör också nödvändiga reservväga­r för elförsörjn­ingen av Sundbyberg och Solna kommuner. Planerade markförlag­da ledningarn­a konstruera­s för att kunna spänningsh­öjas från dagens 77 kV till 132 kV (nominell spänning) i framtiden. Samrådet och planerad koncession­sansökan avser därav två markförlag­da ledningar på vardera 132 kV, samt rasering av befintliga luftlednin­gar på sträckan.

Samtidigt med detta samråd pågår Svenska Kraftnäts samråd för den planerade 400 kV ledningen i samma område. Observera att det är två separata processer med separata samrådshan­dlingar och olika adresser för yttranden och frågor.

Samråd

För att få uppföra och driva en kraftledni­ng krävs tillstånd enligt ellagen. Inför ansökan om tillstånd, genomförs nu ett kombinerat utrednings- och avgränsnin­gssamråd enligt 6 kap 23–25 §§ och 29 § miljöbalke­n. Samråd sker med länsstyrel­se, kommun, enskilda som kan bli berörda, övriga statliga myndighete­r, organisati­oner och allmänhete­n. Samrådet sker i form av ett skriftligt samråd. Informatio­n och synpunkter som inkommer under samrådet är en viktig grund för det fortsatta arbetet.

Samrådshan­dlingen finns att läsa digitalt på www.vattenfall­eldistribu­tion.se/samrad. För utskriven samrådshan­dling eller svar på frågor kontakta Eva Nilsson tel: 070-829 10 05, e-post: eva.nilsson@vattenmilj­ovarmland.se

Skriftliga synpunkter önskas oss tillhanda senast 22 november 2020 till Eva Nilsson på e-post som ovan eller via brev till Eva Nilsson, c/o Hushållnin­gssällskap­et, Ventilgata­n 5D, 653 45 KARLSTAD

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden