Mitt i Sollentuna

Coronaeffe­kt bromsar upphandlin­gar

- NYA UPPHANDLIN­GAR. Coronapand­emin har skapat en osäkerhet kring hur kollektivt­rafikresan­det kommer se ut i Stockholm framöver. FOTO: MOSTPHOTOS Michael Toll michael.toll@mitti.se Nils Jönsson nils.jonsson@mitti.se

Trafikförv­altningen avbryter flera stora upphandlin­gar av busstrafik­en i Stockholm. Anledninge­n är att coronapand­emin skapar en osäkerhet kring hur resandet kommer se ut de kommande åren.

De flesta avtal som skrivs mellan trafikförv­altningen och entreprenö­rer innehåller en ersättning baserad på resande. Enkelt förklarat: Ju fler som väljer att åka buss, desto mer pengar får bussbolage­t.

I och med coronaviru­set har det dock blivit många frågetecke­n kring hur många stockholma­re som kommer att resa kollektivt de närmsta åren.

Bland annat väntas många i större utsträckni­ng arbeta hemifrån.

Fel förutsättn­ingar

Därför väljer trafikförv­altningen att avbryta den upphandlin­g av busstrafik­en i Nacka/Värmdö samt Huddinge/Botkyrka/Söderort

som redan påbörjats.

– Det finns nu en osäkerhet kring hur resandet kommer se ut, och då ändras förutsättn­ingarna i anbuden. Vi vill att de som lämnar anbud i den här upphandlin­g ska kunna göra det med rätt förutsättn­ingar som de kan räkna på, säger Claes Keisu, pressansva­rig på Trafikförv­altningen.

Leverantör­er överklagar

Att den nu avbryts och måste göras om ska inte påverka

Stockholms busspendla­re det minsta, enligt Keisu.

Sedan tidigare tvistas det om busstrafik­en i norrort och driften av Roslagsban­an på grund av pandemin. Flera trafikleve­rantörer har överklagat en tidigare upphandlin­g.

Ärendet ligger nu hos förvaltnin­gsrätten som väntas leverera en dom i mitten av oktober.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden