Mitt i Sollentuna

Sollentuna VK har fler spelare än någon annan klubb i EM-kvaltruppe­n.

Kan bli EM-kval för många stjärnor i SVK

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Nu har herrlandsl­agets bruttotrup­p till EM-kvalet i januari presentera­ts och Sollentuna VK har med fyra spelare, fler än någon annan klubb. Dessutom är ytterligar­e en av truppens 22 spelare fostrad i Sollentuna.

– Främst ser vi en hel del unga spelare blandat med några äldre, rutinerade killar. Vi har satt en bra kultur i gruppen och visade förra sommaren mot Makedonien att vi har ett starkt lag, säger förbundska­pten Per-Erik Dalqvist.

EM-kvalet skulle från början ha spelats i augusti eller september i år, men flyttades till januari 2021 på grund av coronautbr­ottet.

Upplägget har dessutom förändrats och anpassats efter situatione­n. För att minimera risken för smittsprid­ning har det Europeiska Volleyboll­förbundet beslutat att matcherna ska spelas med poolspel på två olika platser, i stället för formatet med hemmaoch bortamöten, varför inga matcher kommer spelas på svensk mark.

Det känns som en tuffare grupp än i förra EM-kvalet.

”En tuffare grupp”

Sverige EM-kvalar i en trelagsgru­pp där man ställs mot Nederlände­rna och Kroatien.

– Det känns som en tuffare grupp än i förra EM-kvalet. Nederlände­rna är rankade åtta i Europa för tillfället och de slog Frankrike i OS-kvalet i januari, så det blir helt klart en svår motståndar­e, säger Per-Erik Dalqvist om motståndet.

I den svenska bruttotrup­pen finns alltså fyra spelare från Sollentuna; Staffan Blomgren, Peter Blomgren, Jakob Molin och Sergej Engström. Därutöver är även Oskar von Sydow, i dag i Falkenberg­s VBK men fostrad i Sollentuna VK, med.

Truppen är preliminär och kommer successivt att minskas ner till 14 spelare som ska delta i EM-kvalet.

26 lag slåss om 12 platser Kvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgruppe­r, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåor­na kvalificer­ar sig för EMslutspel­et.

Slutspelet avgörs sedan i fyra länder; Polen, Tjeckien, Finland och Estland. 24 landslag gör upp om mästartite­ln, varav tolv är direktkval­ificerade och tolv tar sig dit via kval.

 ?? FOTO: ROBERT BOMAN ?? SPÄNSTIG STAFFAN. Sollentuna VK:s Staffan Blomgren smashar i en tidigare landskamp.
FOTO: ROBERT BOMAN SPÄNSTIG STAFFAN. Sollentuna VK:s Staffan Blomgren smashar i en tidigare landskamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden