Mitt i Sollentuna

Väntade i timmar på ambulansen

HUVUDSKADA. En allvarligt skadad handbollss­pelare fick vänta i fyra timmar på ambulans – eftersom det var lördag. Sollentuna HK undrar nu om de vågar ha lördagsmat­cher i framtiden.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En spelare drabbades av en allvarlig huvudskada när Sollentuna HK:s herrar mötte IFK Nyköping i Sollentuna sporthall. SOS Alarm lovar att skicka ambulans, men eftersom det var lördag tog det nästan fyra timmar innan den kom.

– Jag är bekymrad. Ska det ta fyra timmar innan ambulansen kan komma så måste vi fråga oss om vi ska bedriva verksamhet på lördagar, säger Carl Berglund, ordförande i Sollentuna HK.

Det var i andra halvlek som IFK Nyköpings målvakt fick ta emot ett hårt skott i huvudet och föll till marken.

– Han reser sig först, men faller ihop igen. Då blåses matchen av och domarna kallar på båren, säger Carl Berglund.

Huvudet fixerades

Carl Berglund ringde SOS Alarm som bedömde situatione­n som akut men ej livshotand­e.

Spelaren fick ligga kvar på båren. Han fick inte lämnas ensam, inte somna, inte röra sig och stöd placerades på sidorna av båren så att huvudet var fixerat.

Ambulans skulle skickas. ”Dock inte just nu. Det är mycket som händer. Du vet, det är lördag”, sa sköterskan i telefonen, berättar Carl Berglund.

Efter en timmes väntan, och sedan efter tre timmar, ringer Carl Berglund igen. Han får samma svar. Ambulans ska komma, ”men inte just nu”.

Först efter nästan fyra timmar, när hallen nedsläckt sedan länge, kom ambulansen och spelaren fördes till Danderyds sjukhus.

– Den här gången gick det bra, men risken för allvarliga skador kvarstår. Jag förstår att de måste prioritera, men ska det vara så här så får vi fundera på om vi kan ha lördagsmat­cher, säger Carl Berglund.

Sarah Hummerdal, pressansva­rig på SOS Alarm, förklarar att ambulanstä­theten är en fråga för Region Stock

Han reser sig, men faller ihop igen.

holm och inget som SOS Alarm kan påverka.

Patrik Söderberg, chefläkare HSF Prehospita­l vård inom Region Stockholm, konstatera­r att det tog ”längre tid än vad som hör till vanlighete­rna”.

– I vanliga fall brukar prio två-patienter få en ambulans inom 45 minuter. I detta fall har man flera gånger skickat ambulans med prio två, som man har varit tvungen att bryta för ett livshotand­e prio ett-uppdrag, säger han.

 ?? FOTO: JULIA BLOMGREN ?? FIXERADES. Spelaren ramlade ihop efter att ha fått ett hårt skott i huvudet. Han fick ligga på en bår med fixerat huvud i nästan fyra timmar i väntan på ambulans.
FOTO: JULIA BLOMGREN FIXERADES. Spelaren ramlade ihop efter att ha fått ett hårt skott i huvudet. Han fick ligga på en bår med fixerat huvud i nästan fyra timmar i väntan på ambulans.
 ??  ?? ELITNIVÅ. Sollentuna HK spelar i division 1. Handboll är en hård sport och att helt undvika skador är så gott som omöjligt, menar klubbens ordförande.
ELITNIVÅ. Sollentuna HK spelar i division 1. Handboll är en hård sport och att helt undvika skador är så gott som omöjligt, menar klubbens ordförande.
 ?? FOTO: SOLLENTUNA HK ?? BEKYMRAD. Carl berglund är ordförande i Sollentuna HK.
FOTO: SOLLENTUNA HK BEKYMRAD. Carl berglund är ordförande i Sollentuna HK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden