Mitt i Sollentuna

Droglarm stänger fritidsgår­den

BESLUT. Kommunen agerade efter att ha fått ”signaler”

- FLYTT. Fritidsgår­d Ringen fanns tidigare i Edsbergssk­olan, men flyttade under hösten till idrottshal­len. Tomas Stark tomas.stark@mitti.se PROBLEM. Ringen i Edsberg har stängts efter signaler om att droger har förekommit där.

TILLFÄLLIG­T. Efter att kommunen fått signaler om att det har förekommit droger på Ringen har den stängts tillfällig­t. Det är inte den första gången Sollentuna tvingas stänga fritidsgår­dar efter allvarliga problem.

Kommunen har fått signaler om att droger kan ha förekommit på fritidsgår­den Ringen i Edsberg. Man har därför beslutat att tillfällig­t stänga fritidsgår­den.

Kultur- och fritidskon­toret fått signaler om att droger kan ha förekommit på fritidsgår­den Ringen på Edsbergs torg 5.

– Vi tar det på största allvar. Vi har en dialog med polisen och vi ska utreda det här och se vad konsekvens­erna blir, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

För att säkra att ungdomar och deras föräldrar ska kunna känna sig trygga och säkra har kommunen beslutat om en tillfällig stängning.

Ringen fanns tidigare i Edsbergssk­olan och fungerade som uppehållsr­um, samt som kvällstid som fritidsgår­d för ungdomar i åldern 13–17 år. Under hösten har fritidsgår­den i stället flyttat till idrottshal­len.

Vi har en dialog med polisen och vi ska utreda det här.

Tidigare problem

– De tidigare lokalerna var undermålig­a. I idrottshal­len finns allmänna ytor som vi kan använda. Det är jättebra lokaler men de är inte anpassade för fritidsgår­d, säger Magnus Ramstrand.

Om det stämmer att det har förekommit droger på Ringen så är det inte första gången som problem uppdagas på en fritidsgår­d i Sollentuna. Northside på Malmvägen stängdes i fjol efter att signaler om allvarliga missförhål­landen. Bland annat bekräftade­s det att gården delvis ska ha styrts av äldre kriminella i området.

För några år sedan stängdes även Ringen ner under en period efter att en våldsam konflikt uppstod mellan några besökare och delar av personalen.

I juni tog kommunen beslut att tre av de sex fritidsgår­dar man har i egen regi ska stängas. Syftet ska vara att ”stärka upp gårdarna och koncentrer­a resurserna till några prioritera­de områden för att säkerställ­a att fritidsgår­darna bedrivs med god kvalitet.”

Det innebär att fritidsgår­darna i Kärrdal, Häggvik och Helenelund ska stängas och resurserna koncentrer­as till Edsberg, Rotebro och Tureberg.

Ny lokal i Tureberg

Just nu söker man nya lokaler för fritidsgår­darna i Rotebro och i Edsberg. I Tureberg finns en ny lokal, på Malmvägen 10, och tanken var att den skulle öppna ”efter sommaren”.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ??
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden