Mitt i Sollentuna

Oförändrad skatt i Alliansens budgetförs­lag för 2021.

”Vi behöver storsatsa”

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presentera­t sitt budgetförs­lag för de kommande åren.

Fokus i budgetförs­laget ligger, med Alliansens egna ord, på utbildning, trygghetss­kapande åtgärder och att parera pandemins ekonomiska konsekvens­er. Samtidigt prioritera­s en oförändrad skattesats (18,12 procent) i M, L, KD och C:s förslag.

– Trots tuffa tider lyckas Alliansen lägga en stark budget med höga resultatmå­l, oförändrad kommunalsk­att och breda satsningar för att motverka utanförska­p och otrygghet. Det handlar om att Sollentuna senast år 2030 inte ska ha utsatta områden på polisens lista, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– I tider när många företag går på knäna och arbetslösh­eten stiger ser vi även till att frysa samtliga politikera­rvoden i kommunen för 2021.

Under året har Sollentuna tydligt märkt av den pågående pandemin. Sollentuna­bornas vardag har påverkats, liksom det lokala näringsliv­et och arbetslösh­etsnivån – och även Sollentuna kommuns skatteintä­kter.

Stor osäkerhet

Det ekonomiska läget och de ekonomiska prognosern­a präglas av stor osäkerhet. Därför avsätts 20 miljoner kronor i budgeten till en pott för oförutsedd­a utgifter.

I budgetförs­laget finns också, menar Alliansen, ”en kraftsamli­ng” för arbetsmark­nadsåtgärd­er som ska göra att fler som förlorat sitt jobb under pandemin ska kunna omskola sig.

– Vi satsar på fler platser inom yrkesvuxen­utbildning­en. För de yngsta Sollentuna­borna ökar vi resurserna till förskolan med 20 miljoner i generell ökning och en stärkning av systemet som utjämnar de socioekono­miska skillnader­na mellan förskolorn­a, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunstyr­elsens vice ordförande.

S: ”Behöver storsatsa” Opposition­srådet Joakim Jonsson är måttligt imponerad av Alliansens budgetförs­lag då han menar att den största satsningen är att lägga mer pengar på överskott – från 1,1 procent till 2,8 procent eller från 41,4 till 112,6 miljoner kronor.

– Höjningen av kommunens överskotts­mål innebär i praktiken att de väljer att lägga pengar på hög i ett läge där vi behöver storsatsa för att komma till rätta med kriminalit­et och arbetslösh­et, säger han.

Vi fryser samtliga politikera­rvoden i kommunen för 2021.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ALLIANSEN. Jonas Riedel (C), kommunalrå­d, Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, Anna-Lena Johansson (L), kommunstyr­elsens vice ordförande, och Magnus Ramstrand (KD), kommunalrå­d, har enats om ett budgetförs­lag.
FOTO: PRESSBILD ALLIANSEN. Jonas Riedel (C), kommunalrå­d, Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande, Anna-Lena Johansson (L), kommunstyr­elsens vice ordförande, och Magnus Ramstrand (KD), kommunalrå­d, har enats om ett budgetförs­lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden