Mitt i Sollentuna

Hjärtbesvä­r kan avslöjas med ny app

- Mäter hjärtrytme­n. Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Läkare vid Danderyds sjukhus prisas för en app som personer ska kunna använda för att mäta sin hjärtrytm.

Förra veckan prisade Region Stockholm två läkare från Danderyds sjukhus för en ny smartphone-app där privatpers­oner ska kunna mäta sin egen hjärtrytm.

– Med den här metoden får patienten en diagnos snabbare, vården kan övervaka patienten i hemmet och risken för komplikati­on kan minska, säger Johan Engdahl, docent och överläkare, i ett pressmedde­lande.

Kontroller­ats Applikatio­nen fungerar så att patienten lägger ett finger mot kameralins­en på sin mobiltelef­on, där blodflödet kan mätas. Användaren ska sedan kunna få ett besked om hjärtat slår normalt – eller om det slår oregelbund­et.

Enligt pressmedde­landet har appen kontroller­ats i sjukhusmil­jö samt att en utvärderin­g med patienter pågår. Gruppen som hittills har testats har haft en medelålder på 70 år.

– Det talar för att metoden kan användas inom de flesta grupper som skall utredas för sin hjärtrytm, säger Jonatan Fernstad, läkare Hjärtklini­ken, som har tagit fram appen tillsamman­s med kollegan Johan Engdahl.

Totalt ska man ha gjort 18 000 mätningar i hemmen.

Identifier­a symptom Ungefär 370000 personer i Sverige lider av förmaksfli­mmer. Målet med appen är att tidigt kunna identifier­a symptom, följa upp dessa på sjukhuset och minska risken för stroke, skriver Region Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden