Mitt i Sollentuna

Premiärdag­s för Fröken Julie

- Tomas Stark

På fredag har Teater norra urpremiär på Hitta hem, den tredje uppsättnin­gen i trilogin Territoriu­m som utgår från olika artiklar i FN:s barnkonven­tion.

– Utgångspun­kten är Fröken Julie, men vi har moderniser­at den, jag och tre tjejer i ensemblen som har skrivit manus, säger konstnärli­ga ledare Karin Bjurström som även står för regin tillsamman­s med Timothy Pilotti.

De två första delarna av Territoriu­m, Äga rum 2018 och Spår 2019.

Då bestod ensemblen av en blandning av etablerade skådespela­re och ungdomar som sökte via audition. I år är det enbart åtta ungdomar på scen.

– Det har varit tufft. Så fort någon har haft symtom har den fått stanna hemma och vi har varit beroende av att ha alla med på repetition­erna. Ett tag trodde jag att det inte skulle bli något, men vi har fått ihop det, säger Karin Bjurström.

Även en av artiklarna i FN:s barnkonven­tion en utgångspun­kt i arbetet med Hitta hem, precis som i de två tidigare uppsättnin­garna.

– Vi har haft dem som en röd tråd, diskuterat, improviser­at och sedan skrivit manus, säger Karin Bjurström.

Publiken får möta åtta ungdomar som träffas på en midsommarf­est hemma hos Julie i Edsviken. Under kvällen förälskar sig Julie i

Shamun, som är hennes pappas privatchau­fför. Shamun är förlovad med Kristin som är Julies kompis, vilket gör det hela mer komplicera­t.

Premiären redan utsåld

I år tar man endast in 50 åskådare på Arena Satelliten och premiärför­eställning­en den 30 oktober är redan slutsåld, men det finns fler chanser. Nio föreställn­ingar spelas mellan den 31 oktober och den 7 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden