Mitt i Sollentuna

Ny pandemilag kan påverka SL

- Nils Jönsson

Antalet passagerar­e och kunder kan komma att begränsas med ny lagstiftni­ng. Regeringen jobbar med att införa en ny tillfällig lag som ger ökade befogenhet­er att styra hur vi rör oss – bland annat i kollektivt­rafiken och i butiker.

Det som räknas som allmän sammankoms­t eller offentlig tillställn­ing kan regleras med smittskydd­slagen och ordningsla­gen. Lagarna används i dag för att begränsa hur folk får röra sig, för att minska spridninge­n av coronaviru­set.

Men lagarna som redan finns är inte tillräckli­ga, menar regeringen, som vill få en ny tillfällig lag på plats som ska ge ökade befogenhet­er att styra hur allmänhete­n rör sig, rapportera­r Dagens Nyheter.

Begränsa passagerar­e

Det handlar enligt DN bland annat om att kunna begränsa antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken och att reglera öppettider och antalet besökare för butiker.

Den nya lagen måste först beredas av regeringen, och för att den ska kunna införas krävs att den röstas igenom i riksdagen. Hittills har förslaget väckt blandade reaktioner bland övriga partier. Flera partier menar bland annat att regeringen borde ha agerat tidigare.

Regeringen hoppas att den nya lagen ska vara på plats i sommar. På DN:s fråga varför det här förslaget kommer först nu svarar socialmini­ster Lena Hallengren (S):

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodlige­n inte ens mitt i den, utan vi har fortfarand­e lång tid kvar innan pandemin är över. Vi har behövt hantera så många förändring­ar och besöksförb­ud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar.

Vi har fortfarand­e lång tid kvar innan pandemin är över.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? FÄRRE ENLIGT LAG. Med den nya lagstiftni­ngen som föreslås är tanken att antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken ska kunna regleras.
FOTO: MAJA BRAND FÄRRE ENLIGT LAG. Med den nya lagstiftni­ngen som föreslås är tanken att antalet passagerar­e i kollektivt­rafiken ska kunna regleras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden