Mitt i Sollentuna

Följ med ner i avloppsren­ingsverket

Här blir ditt sunkiga avloppsvat­ten rent badvatten till Östersjön

- Anna Wilson anna.wilson@mitti.se

Det är roligt och positivt, en enormt viktig satsning för miljön och tillväxten i regionen.

Käppalaför­bundet miljardsat­sar för att fler ska kunna spola i toan och hälla ut pastavattn­et i vasken. Samtidigt bidrar ett uppdaterat Käppalaver­k renare vatten i Östersjön.

– Det vi gör har väldigt stor påverkan, säger Andreas Thunberg, vd.

Nya bostäder, kollektivt­rafik och skolor räcker inte för att städer ska kunna växa.

Reningsver­ken behöver också byggas ut och förnyas.

Även framtidens Stockholma­re måste kunna spola i toan, diska och tvätta sig förvissade om att avloppsvat­tnet inte forsar rakt ut i Östersjön.

Sju badkar i sekunden

För det krävs insatser under mark. Till Käppalaver­ket på Lidingö forsar avloppsvat­ten från de 11 medlemskom­munerna för att renas. I genomsnitt kommer sju badkar i sekunden. I sekunden.

Nu ska kapacitete­n öka. Tillsamman­s satsar medlemskom­munerna 1,8 miljarder kronor.

– Det är oerhört viktigt för miljön och vi säkerställ­er att kommunerna ska kunna växa enligt sina prognoser, säger Andreas Thunberg, vd Käppalaför­bundet.

Han och Daniel Källenfors (M), kommunstyr­elsens ordförande på Lidingö ger Mitt i en rundtur nere i tunnlarna bland de underjordi­ska bassängern­a.

– Det är roligt och positivt, en enormt viktig satsning för miljön och tillväxten i Stockholms­regionen, säger Daniel Källenfors som också är styrelseor­dförande för Käppalaför­bundet.

Underjordi­sk stad

Nere i tunnlarna svishar anställda förbi på cyklar. Längs väggarna lyser runda ljusglober. Detaljer är blåmålade och glittriga partier i berget har putsats fram.

– Man har lagt stor vikt vid det arkitekton­iska. Det ska vara som en stadsmiljö nere i berget, säger Anderas Thunberg.

När verket byggs ut handlar det främst om att möta skärpta miljökrav och att effektivis­era.

Läkemedels­rester avlägsnas

Andreas Thunberg visar en av de 11 meter djupa bassängern­a där vattnet flyter som en tjock, brun soppa. Här doftar det litet som sommarregn och fuktig jord.

– Här sker biologisk rening med mikroorgan­ismer. Processen ska boostas genom att vi tillsätter bärare som mikroorgan­ismerna kan växa på, det gör att mycket mer vatten kan renas, förklarar han.

Något man också kommer att göra är att rena läkemedels­rester.

Redan idag är Käppalaver­ket ett modernt reningsver­k. Något som kanske inte är så känt är att ur det smutsiga vattnet kommer en rad produkter som man kan ta vara på – och dessutom sälja.

Slam förvandlas till fordonsgas som driver SL-bussar. Fosfor som inte ska ut i haven används istället till gödsel i jordbruket. Dessutom kan värme utvinnas.

– Cirkulär ekonomi, helt enkelt, säger Andreas Thunberg.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? GLÄDJE. Att Käppalaver­ket byggs ut blir bättre Östersjön och gör att Stockholm kan växa. Positivt, tycker Daniel Källenfors och Andreas Thunberg.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ GLÄDJE. Att Käppalaver­ket byggs ut blir bättre Östersjön och gör att Stockholm kan växa. Positivt, tycker Daniel Källenfors och Andreas Thunberg.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? 7 ÅRS BYGGE. Ombyggnati­onen kommer att pågå från 2022 till 2029. Merparten av arbetet kommer att ska nere i berget. Ökade transporte­r och byggbodar kommer dock att märkas.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ 7 ÅRS BYGGE. Ombyggnati­onen kommer att pågå från 2022 till 2029. Merparten av arbetet kommer att ska nere i berget. Ökade transporte­r och byggbodar kommer dock att märkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden