Mitt i Sollentuna

Kvinnojour får stöd av energibola­g

Stort behov under under pandemin

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Sollentuna Energi & Miljö AB sponsrar varje år lokala initiativ som bidrar positivt till miljö och klimat. I år väljer bolaget att bredda sin sponsring och donerar 50 000 kronor till Sollentuna kvinnojour för att stötta verksamhet­en under coronapand­emin.

– Vi har alla kunnat läsa om hur våldet i nära relationer ökat när många varit bundna mer till hemmet. Det känns bra att kunna bidra till en livsviktig verksamhet i en svår tid, säger Sanna Rehn, marknadsch­ef på kommunala energibola­get SEOM.

Under våren märkte kvinnojour­er runt om i landet att färre sökte stöd.

– Även i vanliga fall är det ofta otroligt svårt för kvinnor som utsätts för våld i hemmet att söka hjälp. Coronapand­emin har gjort det ännu svårare. Det finns en oro för att utsätta sig själv och eventuella barn för ökad risk. Många lever en mer isolerad tillvaro och jobbar hemifrån. Våldsutöva­re får då tyvärr ännu lättare att kontroller­a, säger Vuokko Erman,verksamhet­sansvarig på Sollentuna kvinnojour.

Kan göra det lilla extra

Pengarna från SEOM kommer bland annat användas till aktivitete­r, SL-kort och inträden till exempelvis museum och simhallar för kvinnor och barn i Sollentuna kvinnojour­s öppna verksamhet. Den riktar sig till alla kvinnor som utsätts för våld i nära relation, även de som inte bor på det skyddat boendet.

– I den kan vi fånga upp kvinnor som inte är i kontakt med myndighete­r. Vi fungerar som en samtalspar­tner och kan ge informatio­n om vilken hjälp som finns att få, säger Vuokko Erman.

”Våga prata med någon” Efter sommaren har kvinnojour­en sett en ökning i antalet stödsökand­e. Men Vuokko Erman är tydlig med att verksamhet­en har kapacitet att hjälpa fler. Hon uppmanar kvinnor som lever i en våldsam relation att kontakta jouren.

– Våga prata med någon. Du är inte ensam i det här. Ta kontakt med oss. Du kan vara anonym, det är helt gratis och vi har tolk om du behöver, säger hon.

Stödet till kvinnojour­en är alltså en extra sponsrings­insats. SEOM:s ordinarie sponsring handlar om att stötta lokala miljöiniti­ativ, och den finns kvar som vanligt.

Nu har 2020 års sponsrings­tagare valts ut och det handlar bland annat om elcyklar, energismar­t belysning och en källsorter­ingsbod.

Många lever en mer isolerad tillvaro och jobbar hemifrån.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA KVINNOJOUR ?? VÄLBEHÖVLI­GT STÖD. Pengarna från SEOM kommer till användning för Sollentuna kvinnojour, som bland annat har samtalsstö­d för barn.
FOTO: SOLLENTUNA KVINNOJOUR VÄLBEHÖVLI­GT STÖD. Pengarna från SEOM kommer till användning för Sollentuna kvinnojour, som bland annat har samtalsstö­d för barn.
 ??  ?? Lena Hermelim.
Lena Hermelim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden