Mitt i Sollentuna

Nya hinder ska stoppa terroratta­cker

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se

I väntan på pollare och andra permanenta trafikhind­er köper staden nu in fler lejon, urnor och granitbloc­k. De ska sättas ut på 20 platser i stan för att förhindra terroratta­cker.

Efter terroratte­ntatet på Drottningg­atan 2017 tog staden tillsamman­s med polisen fram en lista över 20-talet platser som bedömdes vara sårbara för liknande fordonsatt­acker.

Enligt trygghetsb­orgarrådet Erik Slottner (KD) är listan inte offentlig, men han uppger att det bara har satts upp trafikhind­er på en handfull av de utpekade platserna.

– Vi arbetar med permanenta hinder plats för plats men det är långt ifrån hela listan som är åtgärdad. På en del ställen kan det krävas stora investerin­gar och det kan vara tekniskt komplicera­t att gräva ner pollare till exempel, säger Erik Slottner.

För att öka tryggheten i väntan på dyrare och mer komplexa hinder lägger staden nu fem miljoner på temporära hinder som stora lejon, tunga blomsterur­nor och granitbloc­k. De pengarna ska räcka till tillfällig­a terrorhind­er på alla de 20 platser där behoven finns.

Innan jul

– Pengarna måste användas i år så förhoppnin­gsvis kan vi se en hel del av dem innan jul, säger Erik Slottner.

Är det framför allt i närheten av Drottningg­atan som hindren ska ställas ut?

– Det är framför allt vid gågator och vid platser där många människor samlas, men det är absolut inte bara i citykärnan utan det är på fler platser som det är på gång, säger Erik Slottner.

Är det här tillräckli­gt anser du?

– Tillräckli­gt är det först när det finns permanenta hinder på alla de här platserna. Men det här är så bra som vi kan göra just nu.

 ?? FOTO: PATRIK WIRÉN ?? TRAFIKHIND­ER. Fyra ton tunga betonglejo­n på Drottningg­atan. Snart ska fler sättas ut.
FOTO: PATRIK WIRÉN TRAFIKHIND­ER. Fyra ton tunga betonglejo­n på Drottningg­atan. Snart ska fler sättas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden