Mitt i Sollentuna

Flera larm om djur på villovägar

Kalv och svan på promenader nära hårt trafikerad­e E18

- Niklas Loman

En svan på villovägar. En älg i en rondell. Och en kalv vid E18. Den senaste tiden har rapportern­a om djur på riskabla promenader duggat tätt. Frågan är: Vad skulle de dit att göra?

Det var strax innan klockan åtta en måndagsmor­gon som polisen fick larm om att en svan i godan ro befann sig i vänsterfil­en på E18, i norrgående riktning vid trafikplat­s Danderyd.

En uppmärksam förare som passerade upptäckte det hela, blockerade filen och satte på varningsbl­inkers. Därefter larmades polisen.

Svanen är inte det enda djur som rört sig i trafiken den senaste tiden. I slutet av september rapportera­de Mitt i om en kalv på vift ”oroväckand­e nära” E18 vid trafikplat­s Kallhäll. Detta slutade med polisens hjälp till sist lyckligt. Kalven visade sig ha rymt från en gård i Järfälla. Ett hål i ett staket blev vägen ut till den farliga friheten.

– Det är inte ovanligt att särskilt ungdjur ger sig iväg när tillfälle bjuds. Men kalven var nog väldigt glad när den kom tillbaka till sin flock igen, sa Ola Österling, presstales­person vid Stockholms­polisen när dramat var över.

Skogens konung i Väsby

Snart var det dock dags igen. Nu var det skogens konung som hade synts i Väsby.

Polisen tog emot samtal flera samtal från som folk berättade att en älg hade synts till både i Fresta, vid Bollstanäs­skolan, på Sandavägen – och vid trafikplat­s Glädjen.

– Den som ser en älg eller vilt på ”fel plats” får göra en bedömning utifrån situatione­n. Är någon person skadad eller är djuret skadat? Hur ser trafiksitu­ationen ut? Man får väga in omständigh­eterna, sa Towe Hägg vid Stockholms­polisen.

Vad gäller Väsbyälgen hamnade den på Trafikverk­ets bord eftersom de har dygnet runt-jour. Enligt uppgift ryckte Trafik Stockholm ut, men någon älg fick man inte tag på.

– Älgar kommer ut på vägar när de vill passera dem, det gäller nog de flesta djur som hamnar på vägar, säger Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog vid Naturhisto­riska riksmuseet.

Djur som ofta blir överkörda när de försöker korsa vägar är till exempel grävlingar och igelkottar.

– Även paddor behöver på våren ibland korsa vägar mellan sina övervintri­ngsplatser och lekdammar. På sommaren behöver sedan de nya småpaddorn­a korsa vägarna igen. Kör extra försiktigt dessa tider!

När det kommer till svanar, gäss och änder är även dessa ett gäng som kan vara ute och strosa utan att inse hur farlig trafiken är.

Djur som dras till vägar finns, men det är av andra skäl.

– Ormvråkar som sitter på stolpar och staket längs vägarna har lärt sig att det går att hitta enkla överkörda byten där, säger Didrik Vanhoenack­er.

Ormvråkar som sitter på stolpar och staket längs vägarna har lärt sig att det går att hitta enkla överkörda byten där.

 ?? FOTO: ALVA ELMLUND ?? RISKABELT.
E18-svanen.
FOTO: ALVA ELMLUND RISKABELT. E18-svanen.
 ?? FOTO: DANIEL CAMACHO ?? SKOGENS KONUNG. En älg syntes lugnt spatsera runt i närheten av Bollstanäs skola. Den syntes även senare samma kväll vid trafikplat­s Glädjen.
FOTO: DANIEL CAMACHO SKOGENS KONUNG. En älg syntes lugnt spatsera runt i närheten av Bollstanäs skola. Den syntes även senare samma kväll vid trafikplat­s Glädjen.
 ?? FOTO: BENGT OLOFSSON ?? DJURKUNNIG. Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog vid Naturhisto­riska riksmuseet.
FOTO: BENGT OLOFSSON DJURKUNNIG. Didrik Vanhoenack­er, jourhavand­e biolog vid Naturhisto­riska riksmuseet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden