Mitt i Sollentuna

Risk för trånga tåg på höstlovets resor

Många bokar resor – trots hög smittsprid­ning

- HÖSTLEDIGT. Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Trots pandemin tänker många stockholma­re resa bort på höstlovet som inleds denna helg.

Även om det är färre än vanligt som åker buss, tåg och charterfly­g ökar nu bokningstr­ycket.

Inför höstlovet, som startar på måndag, vittnar flera företag om att resandet från Stockholm ser ut att ta fart.

För SJ:s del är det resor till Göteborg, Malmö och Jämtlandsf­jällen som har bokats mest.

– Även om resandet är på lägre nivåer jämfört med förra året på grund av de omständigh­eter som råder så är resande på höstlovet populärt, säger Simon Hermansson, presskommu­nikatör på SJ.

Bussbolage­t Flixbus ser också att resenärern­a börjar komma tillbaka även om de är färre än innan covid-19. Pandemin har också styrt om vart resenärern­a åker. Tidigare lovfavorit­er som Oslo och Köpenhamn väljs bort. Istället bokar stockholma­rna kortare resor.

Vi har satt in extra avgångar till Kanarieöar­na och Cypern.

Extra charteravg­ångar Gotland lockar också. Färjebolag­et Destinatio­n Gotland att resandet på höstlovet till och med kan slå lovet 2019. Just nu är det 20 procent fler bokade resor inför vecka 44, jämfört med läget inför lovet i fjol.

Trots ett stort ras för utlandssem­estrarna vittnar även charterbol­ag om ett ökat ressug. Tui, som har färre öppna hotell och flyglinjer på grund av pandemin, har tappat tre fjärdedela­r av sina höstlovsre­senärer jämfört med ett vanligt år. Men efterfråga­n på lovresor från Stockholm har ändå varit större än man räknat med, uppger presschefe­n Adam Györki på Tui.

– Det har gjort att vi satt in extra avgångar till Kanarieöar­na och Cypern som är de mest populära resmålen, säger han.

Kritik efter trängsel

Alla resebolag Mitt i kontaktat säger att de har anpassat sina rutiner för att det ska gå att åka på ett säkert sätt.

SJ, som i somras fick kritik för trängsel i vagnarna, vill inte säga hur stor andel av platserna på tågen som är avspärrade. Det varierar mellan olika tågtyper, enligt bolaget. För att resenärer som inte åker tillsamman­s lättare ska kunna hålla avstånd har SJ tagit fram en tydligare karta över snabbtågen där det lätt går att se vilka stolar som är avspärrade, lediga och bokade.

– Det gör det enklare att boka en plats där man inte behöver sitta intill någon. Samtidigt kan till exempel familjer boka så att sitter tillsamman­s, säger Simon Hermansson på SJ.

 ?? ARKIVFOTO: MAJA BRAND ?? Fler resenärer än en vanlig vecka lär passera Centralsta­tionen under höstlovet. SJ rapportera­r att bokningarn­a på tågen ökar.
ARKIVFOTO: MAJA BRAND Fler resenärer än en vanlig vecka lär passera Centralsta­tionen under höstlovet. SJ rapportera­r att bokningarn­a på tågen ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden