Mitt i Sollentuna

Nu måste alla betala för bussresan

SL stramar åt bestämmels­erna

- Michael Toll BLIPPA INNAN. Kliver du på bussen med oblippad reskassa kan du från och med 28 oktober få 1500 kronor i böter.

Kan du inte betala med reskassa på bussen måste du köpa biljett på annat sätt. Annars räknas det som plankning och innebär 1 500 kronor i böter. Denna ändring genomför SL från och med 28 oktober.

När coronapand­emin drog över Sverige i våras införde SL påstigning bak i bussarna. Detta för att skydda både resenärer och förare från trängsel och smittsprid­ning.

I praktiken har det inneburit att resenärer inte har kunnat betala med reskassa ombord på bussen, eftersom man inte har kunnat ”blippa” sitt kort med reskassa bak i bussen.

SL har sagt att om man har saldo på sin reskassa som täcker en enkelresa behöver man inte betala 1 500 kronor i böter vid biljettkon­troll. Men nu ändras detta.

– Du måste nu ha en giltig biljett när du kliver ombord. Det är alltså inte okej att gå på bussen med en oblippad reskassa, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikat­ionschef på SL.

Anledninge­n är att det här har utnyttjats av väldigt många, vilket SL tydligt kan se på intäkterna från laddningar på reskassa. SL anser att de måste bromsa det omfattande intäktsbor­tfallet och se till att fler på bussarna betalar för sig.

Plexiglas på gång

– Det är inte vår avsikt att krångla till det för våra resenärer. Samtidigt är det ett mycket allvarligt läge. Vi måste säkra intäkterna för att inte behöva dra ner på trafiken, samtidigt som vi måste skydda våra bussförare, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdire­ktör på SL, i ett pressmedde­lande.

Letar blipplösni­ng

SL arbetar tillsamman­s med bussbolage­n med att ta fram en lösning som ska göra det möjligt att blippa ombord på bussarna. Men att installera en blippstolp­e bak i bussen är inte ett alternativ. Enligt SL är en sådan lösning både komplicera­d och kommer ta väldigt lång tid att få på plats. Istället satsar man på ett plexiglas vid förarhytte­n som både är smitt- och trafiksäke­rt.

– Vi jobbar med att ta fram denna plexiglasl­ösning. Vi har alla blivit varse att den här pandemin är på besök betydligt längre tid än vi hade befarat. När vi stängde framdörrar­na på bussarna förstod vi att det skulle bli problemati­skt att ta betalt. Nu måste vi göra på ett annat sätt. Och nu måste du ha en giltig biljett när då går ombord, säger Suss Forssman Thullberg.

Det är inte vår avsikt att krångla till det för våra resenärer. Samtidigt är det ett väldigt allvarligt läge.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden