Mitt i Sollentuna

Bill Gates skänker miljoner till Karolinska­s forskning

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

Karolinska Universite­tslaborato­riet har fått en donation på 12 miljoner kronor av Bill och Melinda Gates Foundation.

Pengarna ska användas för en världsomsp­ännande kvalitetss­äkring av screening för livmoder halscancer, så kall lad HPV-screening.

– Gates Foundation gör stora satsningar för global hälsa, i det här fallet för att utrota livmoder halscancer. Vi är glada över att få vara en del av detta, säger Joakim Dill ner, professor på Karolinska Universite­tslaborato­riet,

i ett pressmedde­lande.

Världs hälsoorgan­isationen W HO har beräknat att nittio procent av de 570 000 kvinnor i världen som drabba sav livmoder halscancer varje år hade kunnat undvikas med hjälp av HPVbaserad screening och vaccinatio­n.

Målet: Utrota cancern

– I Sverige har vi varit framståend­e i att forska, följa upp och utvärdera HPV-screening och vaccinatio­n. Vi var först med att visa att screening och vaccinatio­n har effekt, säger Joakim Dillner.

Tack vare donationen från Microsoft-grundaren kan man nu, bland annat, ta fram blindprove­r så att laboratori­er i hela världen kan kontroller­a kvaliteten på sina HPV-analyser.

– WHO har som mål att utrota livmoder halscancer. Därför är det viktigare än någonsin att laboratori­er kan jämföra sig med varandra, säger Joakim Dillner.

Karolinska Universite­ts laboratori­etärde t enda laboratori­ets om fårutveckl­a kvalitetsk­ontroller för alla som arbetar med screeninge­n.

 ?? FOTO: CATARINA THEPPER ?? 12 MILLE. Bill och Melinda Gates Foundation ger 12 miljoner till Karolinska universite­tslaborato­riet.
FOTO: CATARINA THEPPER 12 MILLE. Bill och Melinda Gates Foundation ger 12 miljoner till Karolinska universite­tslaborato­riet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden