Mitt i Sollentuna

Så blir första dagarna med guldbron

- Victor Malmcrona FICK BLOMMOR. Guldbron är fortfarand­e en byggarbets­plats när Ulla-Maija och Håkan Nilsson firar 50 år som gifta med blommor från Mitt i. Det här händer på söndag: Kl 11.00: Kl Kl 11.50: 12.00: Det här händer på måndag: Trafikförä­ndringar

Mitt på Guldbron står guldbröllo­psparet UllaMaija och Håkan Nilsson. Invigninge­n är först nu på söndag 25 oktober, men de har fått möjlighete­n att fira sina år tillsamman­s här på bron – innan alla andra släpps fram.

Nu är den alldeles snart redo för öppning, Guldbron. På söndag är det dags för invigning, och på måndag släpps trafiken på.

– Det är spännade och roligt att vara här. Jag tror att våra barnbarn kommer tycka det är häftigt. Att vi är nästan först upp! säger Ulla-Maija och berättar att de alltid varit intressera­de av Slussen.

– Vi brukar ta bussen ut till Ingarö från Slussen. Då brukar vi stanna och titta på bygget, det är fascineran­de.

Det som är mest slående med hela bygget är hur de får till trafiklösn­ingarna, menar Håkan.

– Hela arrangeman­get, man river samtidigt som man bygger, och trafiken ska flöda på samtidigt. Det är imponerand­e.

Nya Slussen tror de blir en förbättrin­g.

– Körde man fel i gamla så hamnade man i Södertälje. Så det blir nog bättre, säger Håkan.

Håkan och Ulla-Maija träffades hösten ’67, då de båda arbetade på Ericson i Älvsjö.

”Vi har de bästa åren kvar” Två och ett halvt år senare gifte de sig i Valkeakosk­i i Finland, och i juni i år firade de 50 år. Någon hemlighet till ett långt förhålland­e har de inte att dela med sig av.

– Folk säger att man ska kompletter­a varandra, men jag vet inte det, jag. Vi är ganska lika, säger Ulla-Maija och tillägger:

– Vi har de kvar. bästa åren

● Moderator Titti Schultz intervjuar gäster i Slussens Brostudio. Sabina Ddumba och Arméns musikkår framträder.

● Stadsbyggn­adsborgarr­ådet Joakim Larsson (M) hälsar välkommen till officiella invigninge­n.

● Kungen och drottninge­n inviger bron.

● och gångtrafik­anter får förbättrad­e väg- cykel- och gångbanor. Innerstads­bussarna kommer återigen att stanna vid Ryssgården. All trafik via Slussen kommer nu att ledas över den nya bron samtidigt som den västra bron stängs och rivningen påbörjas. Bilar kommer att kunna köra till och från Södermalm via Skeppsbron.

Söder Mälarstran­d och Gamla stan hänvisas till trappor och hissar vid den tillfällig­a busstermin­alen.

● Cyklister till och från Stadsgårds­leden och Söder Mälarstran­d in mot city kommer kunna ta sig till och från den nya bron via en ramp och vidare upp en på- och avfartsväg som är placerad mitt i bron, för att sedan kunna fortsätta mot Skeppsbron eller Munkbron.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden