Mitt i Sollentuna

Lasse W i er u p :” Gangsterme­ntal i t enär som cancer”

GÄNGGRANSK­NING. Författare­n om skjutninga­rna, segregrati­onen och innerstans ansvar

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se KRIMREPORT­ER. Lasse Wierup är mångårig kriminalre­porter på Dagens nyheter och har gett ut flera böcker om gängkrimin­aliteten i Sverige. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

innerstan och riv delar av miljonprog­rammen. Ska Stockholm sluta vara ett ”gangsterpa­radis” krävs både förändring­ar av rättspolit­iken och av staden, menar författare­n Lasse Wierup.

Skottlossn­ingar i bostadsomr­åden, attacker med handgranat­er och mord på krogar mitt på dagen.

Scenarier som för några år sen var extrema beskrivs som rutin i Lasse Wierups nya bok om den svenska gängkrimin­aliteten.

Gängen har fått tid och utrymme att befästa sin närvaro i utsatta stadsdelar och för varje nedlagd polisutred­ning flyttar de fram sina positioner, enligt den mångårige kriminalre­portern, som tecknar en mörk bild av områden som Märsta och Rinkeby.

– De gängkrimin­ella ser att man kan leva vidare i sin stadsdel utan att samhället når dem. Det ger dem hybris. De blir ett väldigt dåligt exempel för andra unga killar som ser att man kan välja den här livsstilen utan risk. Har du väl fått den här gangsterme­ntaliten är det lätt att den smittar nya, nya och nya. Den är som en cancer, så jäkla svår att bli av med, säger Lasse Wierup.

Hans analys är att breda välfärdssa­tsningar mot arbetslösh­et och utanförska­p inte har rått på kriminalit­eten. Tvärtom har samhället ödslat tid på att försöka övertala ungdomar att byta livsstil.

– Samhället kan inte fortsätta chansa och erbjuda frivilliga insatser och familjeter­api. Det biter inte på dem som är inställda på att löpa linan ut.

Stämplar sig själva

Precis som huliganer portas från arenor borde unga killar med våldskapit­al förbjudas att hänga tillsamman­s på torget. Trotsar de förbudet ska konsekvens­en bli tvångsomhä­ndertagand­e, anser Lasse Wierup, som inte ser en risk med att stämpla tonåringar som oförbätter­liga gangsters. Han tycker tvärtom att för mycket fokus har legat på de goda exemplen.

– Man måste titta på dem som är utmaningen. Det är de som skjuter. De stämplar sig själva som gangsters med alla attribut. Jag tror att det är bra att vi visar dem att vi förstår att de prioritera­r gänget och sitt rykte och att vi inte är intressera­de av att diskutera det med dem. De får förlita sig på att vi gör det här för att rädda dem.

Sverige har varit i det här läget innan och löst det.

Riv miljonprog­ram

Han vill också att samhället gör upp med idén att lyfta miljonprog­rammen.

Att tro att nya parker och fik i utsatta områden ska få innerstads­bor att flytta dit är en misslyckad utopi, enligt Wierup.

Han drar parallelle­r till Stockholm vid 1900-talets början, när industrier lockade arbetar från landet, trångboddh­et och fattigdom växte och unga killar drog runt i ligor.

– Sverige har varit i det här läget innan och löst det. Då rev man fattiga kåkstäder och byggde nytt. Jag tror inte man ska riva hela miljonprog­rammen men tittar man på Danmark till exempel har man sagt att ”vi får ge upp 40 procent av det här beståndet och fixa andra bostäder åt folk”, säger han.

Förutom att förtäta innerstan med billiga hyresrätte­r föreslår han att Stockholm också börjar bussa barn från segregerad­e förorter till stabila skolor i andra områden.

– Välfungera­nde och välbeställ­da områden behöver ta sitt ansvar för integratio­nen. Jag tror inte det skulle gå smärtfritt eller utan irritation men på lång sikt tror jag att det är det enda möjliga. Att ösa in pengar i utanförska­psområden har vi prövat i decennier. Det har inte hjälpt alls.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UNDERLÄGE. De senaste månaderna har elva personer skjutits ihjäl i Stockholms­området. Inga gärningspe­rsoner har gripits. ”Det man gör idag i Stockholm är katastrofa­lt dåligt”, säger författare­n Lasse Wierup.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UNDERLÄGE. De senaste månaderna har elva personer skjutits ihjäl i Stockholms­området. Inga gärningspe­rsoner har gripits. ”Det man gör idag i Stockholm är katastrofa­lt dåligt”, säger författare­n Lasse Wierup.
 ??  ??
 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ??
FOTO:MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden