Mitt i Sollentuna

Köpte vinterover­all på Facebook – men den dök aldrig upp

-

FRÅGA: Jag har köpt en overall till mitt barn genom en grupp på Facebook. Jag betalade för frakt och overallen innan jag fick den. Nu har det gått över en månad, jag har inte sett röken av en overall och jag har skickat påminnelse­r men säljaren går inte att nå.

På grund av vädret har jag inte kunnat vänta längre och därför varit tvungen att köpa en annan overall. Hur kan jag kräva tillbaka mina pengar?

SVAR: När du som privatpers­on köper en vara av en annan privatpers­on är du inte skyddad av konsumentl­agstiftnin­g och du kan inte heller kostnadsfr­itt anmäla din tvist till Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Enligt köplagen ska overallen levereras till dig inom den tid ni har kommit överens om. Om ni inte har kommit överens om en tid ska den skickas till dig inom rimlig tid. Om förseninge­n är av stor betydelse för dig och säljaren borde ha insett det har du rätt att häva köpet och kräva tillbaka dina pengar.

Rent praktiskt bör du börja med att uppmana säljaren skriftligt att återbetala dig och ge hen ett sista datum för detta. Om återbetaln­ingen inte sker inom den tiden kan du ansöka om betalnings­föreläggan­de hos Kronofogde­n för att kräva tillbaka dina pengar.

Om säljaren inte återbetala­r dig trots det har du möjlighet att stämma personen till tingsrätte­n för att få din tvist prövad.

Att ansöka om betalnings­föreläggan­de kostar 300 kronor och ansöknings­avgiften till tingsrätte­n kostar 900 eller 2400 kronor beroende på värdet på ditt krav.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONSUMENTL­EVERANS. Vad gör jag om Postnord inte levererar mitt paket?
FOTO: MOSTPHOTOS KONSUMENTL­EVERANS. Vad gör jag om Postnord inte levererar mitt paket?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden