Mitt i Sollentuna

Nu är det valpboom i Sollentuna – så många har skaffat jycke.

HUNDLIV. Största ökningen på 20 år av nyregistre­rade valpar i Stockholm

- Michael Toll Tomas Stark

En effekt av coronapand­emin är att rekordmång­a har skaffat hund. ”Det är nu fler hundar i Stockholm än någonsin”, säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklub­ben.

Många stockholma­re har arbetat hemifrån under coronaåret 2020. Förutom att jobba har många av dem även sett till att skaffa hund.

2020 var året med en av de allra största ökningarna sedan hundregist­ret började föra statistik på 1950-talet.

– Ja, det har jag märkt av, det är många fler hundar här i området, säger Nikola Milunic i Tureberg som är ute och går med sina älsklingar, dvärgpudel­n Teddy och miniatyrbu­llterriern Karma.

”Inga coronahund­ar” Teddy och Karma är emellertid 15 respektive sju år gamla och absolut inga nykomlinga­r.

– Nej, jag har haft dem sedan de var valpar. Så de är inga coronahund­ar, säger Nikola Milunic.

De flesta som bestämmer sig för att bli med jycke brukar göra det till sommaren. Men redan under mars och april förra året ökade antalet nya hundägare i Stockholm.

Närmare en miljon hundar finns nu registrera­de i Sverige, varav drygt 140 000 i Stockholms län. I Sollentuna ökade antalet hundar med 7,8 procent – mer än i de flesta av länets 26 kommuner.

Att det här kan medföra ett liknande problem som med ”sommarkatt­er”, som lämnas vind för våg när intresset svalnat, tror inte Hans Rosenberg.

– Men har man köpt fel ras och inte kan ta hand om sin hund ska man absolut inte försöka sälja hunden på Blocket. Vänd dig till Svenska Kennelklub­ben.

Vad är det viktigaste man ska tänka på innan man skaffar hund?

– Vilken hund som passar just dig. Varje ras är unik och framavlad av ett speciellt ändamål. Den finska röda spetsen är ju söt, men det är en fågelhund och kommer skälla hela dagarna, då kan man inte gå runt och säga tyst hela tiden.

Är det positivt att så många har hund nuförtiden?

– Absolut. Forskning under många år visar hur stor betydelse hundar har för vår hälsa och välbefinna­nde. Man får rutiner, man tar sig ut och en hund lyssnar alltid, säger Hans Rosenberg.

Forskning visar hur stor betydelse hundar har för vår hälsa.

 ??  ??
 ??  ?? NYA 08:OR. Antalet hundar har skjutit i höjden i Stockholm.
NYA 08:OR. Antalet hundar har skjutit i höjden i Stockholm.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: TOMAS STARK FOTO: PRIVAT ?? INGA FÄRSKINGAR. Nikola Milunic i Tureberg har haft sina hundar Teddy och Karma sedan de var valpar.
KENNELKLUB­BEN. Hans Rosenberg och hans hundar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: TOMAS STARK FOTO: PRIVAT INGA FÄRSKINGAR. Nikola Milunic i Tureberg har haft sina hundar Teddy och Karma sedan de var valpar. KENNELKLUB­BEN. Hans Rosenberg och hans hundar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden