Mitt i Sollentuna

Häktad skallade kriminalvå­rdare

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En man i 20-årsåldern har dömts för två fall av våld mot tjänsteman efter att han angripit två kriminalvå­rdare.

Redan vid inskrivnin­gen vägrade mannen att samarbeta och en kriminalvå­rdare vinkade till sig sina kolleger för att de skulle kunna tvinga mannen att lämna ifrån sig sina tillhörigh­eter.

Fången skallade honom då på hakan, en så kraftig smäll att han for in i röntgenmas­kinen intill. Därefter fortsatte den våldsamme fången med en högersving mot en annan kriminalvå­rdare som hann ducka.

Slaget träffade då i stället en annan kriminalvå­rdare i ansiktet.

Hon har berättat att de ”är tränade att agera instinktiv­t” och att hon därför hann vinkla huvudet så att slaget endast ”touchade” henne på höger kind och öra, men hade hon inte vridit huvudet hade slaget träffat henne rakt på näsan.

Den åtalade mannen förnekar brott, men Attunda tingsrätt anser att målsägande­na har berättat om händelsen på ett trovärdigt sätt. Händelsen fångades även av en övervaknin­gskamera.

Fyra olika identitete­r

Mannen har nu dömts för våld mot tjänsteman och påföljden blev två månaders fängelse. Dessutom utvisas mannen – som är dömd för brott vid nio tidigare tillfällen och förekommer under fyra olika identitete­r i Sverige – och förbjuds att återvända under de närmaste fem åren.

Kriminalvå­rdarna hade begärt skadestånd, men enligt tingsrätte­n ”måste personer i vissa särskilt utsatta yrkesgrupp­er” ”vara beredda på att mötas av vissa angrepp i tjänsten och ha en större mental beredskap för detta än andra”.

Kvinnan fick inget skadestånd medan mannen tilldömdes 600 kronor i ersättning för sveda och värk.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? RISK FÖR VÅLD. Det är något som personalen på häktet får räkna med, menar tingsrätte­n.
FOTO: TOMAS STARK RISK FÖR VÅLD. Det är något som personalen på häktet får räkna med, menar tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden