Mitt i Sollentuna

Snart kan handlarna porta snattare

”Äntligen – ett steg på vägen”

- Alexander Kuronen Tomas Stark Maria bakom disken i Pauls kiosk på Oppegårdss­tråket i Tureberg. NÖJD. Handlaren Magnus Wassén i Norrviken är mycket positiv till den nya lagen som börjar gälla den 1 mars.

Riksdagen har klubbat en lag som bland annat gör att snattare kan portas från butiker.

Från den 1 mars kan personer förbjudas tillträde i en butik – om det finns risk för att man till exempel stjäl varor eller trakassera­r personal.

– Jag är oerhört glad för vi har kämpat i många år för ett förbud mot de som bryter mot lagen återkomman­de och skapar en otrygg miljö, säger Magnus Wassén, handlare på Ica Nära i Norrviken.

”Satt i system att stjäla” Han anser att problemet tidigare inte har tagits på allvar.

– Många har idén om att det är en liten pojke eller flicka som ska ta en chokladkak­a. Visst, de finns, men problemet är återfallsf­örbrytarna, vuxna som har satt i system att stjäla utan att vi kan hindra dem att komma tillbaka. Dessutom har våldsanvän­dningen och hot om våld mot oss i butik eskalerat de senaste åren.

Magnus Wassén ser den nya lagen som ett steg i rätt riktning och han vill nu se en tillämpnin­g av den, och få den att fungera.

– Det här är i alla fall ett erkännande för problemati­ken som vi handlare har. Äntligen.

Andreas Saptovic som är nämndeman i Solna tingsrätt och dessutom äger butikerna Grymt godis i Järfälla och Huddinge är inte lika positiv. Den kommer mest att vara till hjälp för butiksjätt­ar, tror han, eftersom de har bäst möjlighete­r att identifier­a brottsling­ar från början.

– Det är de stora kedjorna som har råd att ha väktare och kameror.

Maria i lilla Pauls kiosk intill Malmparken i Tureberg tror som Andreas Saptovic att det främst är stora butiker som har nytta av lagen.

– Här har vi inga större problem ändå. Det är lugnt här, särskilt nu på vintern när det inte är några ungdomar i Malmparken, säger hon.

”Bara barn som tar lite”

På andra sidan parken, på Malmvägen, ligger Klivens Konfektyr & Video. Inte heller där har man några problem med återkomman­de snattare.

– Nej, det är bara barn som tar lite ibland, de gillar ju godis, säger Nairi Garabet som står i kassan i sin mammas butik.

Johnny Manoufar som har Godisparad­iset i Sollentuna centrum har överblick över hela butiken och känner inte att snatterier är ett problem för honom personlige­n.

– Nej, men jag tycker ändå att den nya lagen är bra.

Problemet är återfallsf­örbrytarna, vuxna som har satt i system att stjäla.

 ?? FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK ??
FOTO: TOMAS STARK FOTO: TOMAS STARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden