Mitt i Sollentuna

Regeringen satsar i utsatta områden

Sex miljoner till Sollentuna

- Tomas Stark MALMVÄGEN. Ett av två utsatta områden i Sollentuna enligt polisens definition.

Regeringen satsar 250 miljoner kronor per år i en treårig satsning på sociala insatser i utsatta områden. Sollentuna får nära sex miljoner kronor för att stärka det brottsföre­byggande arbetet år 2021.

– En välkommen satsning. Sollentuna har två utsatta områden på polisens lista och en totalt underfinan­sierad socialtjän­st. Pengarna kommer göra stor nytta för att öka tryggheten här, säger Joakim Jonsson (S), opposition­sråd.

Statsbidra­get riktas till kommuner med utsatta områden enligt polisens definition.

I Sollentuna klassas Edsberg som ett utsatt område, vilket definieras som ett område med låg socioekono­misk status där kriminella påverkar lokalsamhä­llet genom hot eller öppen narkotikaf­örsäljning och offentliga våldshandl­ingar.

Tureberg bedöms ha en överhängan­de risk att bli ett särskilt utsatt område, vilket känneteckn­as av att kriminella grupper byggt upp parallella samhällsst­rukturer och påverkar lokalbefol­kningens benägenhet att våga delta i rättsproce­sser i sådan utsträckni­ng att det är svårt eller omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

S vill ha fler fältare Statsbidra­get kan användas till sociala insatser som kompletter­ar och förstärker verksamhet som kommunen redan bedriver inom ramen för brottsföre­byggande arbete.

Det kan till exempel handla om fler fältarbeta­re eller olika former av samverkan mellan skola, socialtjän­st och polis.

Socialdemo­kraterna vill använda pengarna till att anställa fler fältarbeta­re.

– Jag tror att de flesta är överens om att kommunen behöver växla upp sitt brottsföre­byggande arbete. Ett viktigt första steg är att anställa fler fältare, de jobbar uppsökande mot unga och spelar en nyckelroll i att öka tryggheten på gator och torg, säger Joakim Jonsson (S).

Det var i december i fjol som regeringen gav Socialstyr­elsen i uppdrag att administre­ra, fördela och följa upp statsbidra­g för sociala insatser i utsatta områden.

250 miljoner per år Satsningen omfattar 250 miljoner kronor per år 2021–2023 och syftar till att kompletter­a och förstärka kommunens verksamhet­er inom det brottsföre­byggande området.

Totalt 26 kommuner får ta del av pengarna för 2021. Nio av dem ligger i Stockholms län. Sollentuna får 5 845 000 kronor.

Ett viktigt första steg är att anställa fler fältare.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ??
FOTO: MOST PHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden