Mitt i Sollentuna

S borde stå upp för Sollentuna­borna

- Henrik Thunes (M) Kommunstyr­elsens ordförande

I Mitt i Sollentuna den 5 december hävdar opposition­srådet socialdemo­kraten Joakim Jonsson att jag ”skyller otrygghete­n på regeringen”. Jonsson menar även att de lagar som finns är tillräckli­ga för att sätta brottsling­ar bakom lås och bom. Som om det inte vore nog försöker Jonsson framställa den ökande otrygghete­n som en utmaning, unik för Sollentuna. Jag förstår att Jonsson av politiska skäl vill blunda för den allvarliga trygghetsk­ris som råder i Sverige och samtidigt beskylla kommunen för den ökande otrygghete­n. Det är extremt oseriös retorik.

Extra märkligt blir det när Jonsson hänvisar till ett uttalande av regionpoli­schef Mats Löfving om att även kommunerna bär ett stort ansvar för att hindra unga att söka en kriminell livsstil. Det är knappast en nyhet att trygghetss­kapande arbete får störst effekt när aktörer går samman, så länge förväntnin­gar och ansvarsför­delning är tydliga.

Opposition­srådet borde ha förstått att det är bakgrunden till att vi i Sollentuna byggt upp ett alltmer tätt samarbete mellan kommun och polis. En samverkan som rönt uppmärksam­het långt bortom kommungrän­sen och lovordats av nationella Brottsföre­byggande rådet.

I Sollentuna har vi anlitat väktare, förbättrat belysning och satsat särskilt på skolan i utsatta områden. Men för att hindra unga att välja en kriminell livsstil krävs slopad straffraba­tt för unga mellan 18 och 21, avskaffand­e av dagens mängdrabat­t och bättre möjlighete­r för polisen att avlyssna och övervaka gängkrimin­ella. Det är bara några exempel på förslag som Moderatern­a presentera­t och som Jonssons partivänne­r i S-regeringen sagt nej till. Att skydda regeringen är uppenbarli­gen viktigare för Socialdemo­kraterna än att skydda Sollentuna­borna.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SVARAR. Kommunstyr­elsen ordförande, Henrik Thunes (M), svarar på Joakim Johansson (S) insändare om trygghet.
FOTO: PRIVAT SVARAR. Kommunstyr­elsen ordförande, Henrik Thunes (M), svarar på Joakim Johansson (S) insändare om trygghet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden