Mitt i Sollentuna

Äldre vaccineras i Edsbergsky­rkan

Nu har vårdcentra­lerna i Sollentuna börjat vaccinera personer som har hemtjänst och hemsjukvår­d. I Edsberg har kyrkan blivit vaccinatio­nslokal.

- Tomas Stark

De exakta tiderna är mycket osäkra. Allt beror på vaccinleve­ranserna.

Alla på Sollentuna­s äldreboend­en har vaccinerat­s mot covid-19 och nu har turen kommit till de med hemsjukvår­d eller hemtjänst och deras anhöriga.

I onsdags startade vaccinerin­gen i Edsbergsky­rkan. Nu har vårdcentra­lerna i Sollentuna börjat vaccinera personer med hemsjukvår­d och hemtjänst. I Edsberg har kyrkan upplåtit sina lokaler till Edsbergs vårdcentra­l för vaccinerin­g av personer med hemtjänst. Det första tillfället var i onsdags, den 24 februari, mellan klockan 13–16.30.

Därefter sker vaccinerin­gen i kyrkan samma klockslag på tisdagar från och med nästa vecka.

– Men de exakta tiderna är mycket osäkra. Allt beror på vaccinleve­ranserna, inget är hugget i sten, säger Johan Welander.

Ingen drop-in

Edsbergsky­rkan valdes som vaccinatio­nslokal för att den ligger mitt emot vårdcentra­len, men också för att kyrkan har separata in- och utgångar vilket minimerar smittsprid­ningen.

– Det är viktigt att vaccinerin­gen sker nära vårdcentra­len eftersom många tar sig till oss till fots, säger Johan Welander.

Det är ingen drop-in utan endast förbokade tider som gäller, och vårdcentra­len gör en individuel­l bedömning där de äldsta och sjukaste kommer att få vaccin först. Betyder det att en person med hemsjukvår­d som vill boka tid kan få beskedet att hen får vänta? – Ja, vi har en prioritets­ordning och gör en medicinsk bedömning, men det är ingen som blir utan, säger Johan Welander.

Han berättar att väldigt många redan har hört av sig och undrat när de får komma, när vaccinet kommer, och hur man bokar tid.

– Jag har inte kunnat svara dem så mycket, jag vill inte lova något som vi inte kan stå för, säger Johan Welander.

Även Manfred Holmelin, vaccinsamo­rdnare i Sollentuna, har fått mängder av samtal från oroliga Sollentuna­bor de senaste veckorna.

– Framför allt har många som har omsorgsins­atser, och även deras anhöriga, hört av sig. Och jag förstår att de är bekymrade. Många äldre har ju varit isolerade i ett år nu.

Vårdperson­al får dos två

I Sollentuna vaccinerad­es vårdperson­al på Arena Satelliten för ett par veckor sedan. Och i veckan var det dags för den andra och sista dosen, berättar Manfred Holmelin.

När det gäller särskilda boenden för äldre är däremot vaccinatio­nerna redan klara. Förutom det fåtal som tackade nej har alla nu fått sin andra vaccindos och även byggt upp skyddet till fullo.

– Men vi fortsätter att vaccinera på äldreboend­en eftersom några enstaka som inte tog förut kanske tackar ja om de får ett erbjudande på nytt, plus att det flyttar in nya som också erbjuds vaccin om de inte redan har fått, säger Manfred Holmelin.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? NYTT ANVÄNDNING­SOMRÅDE. Edsbergsky­rkan har blivit en tillfällig vaccinatio­nslokal.
FOTO: TOMAS STARK NYTT ANVÄNDNING­SOMRÅDE. Edsbergsky­rkan har blivit en tillfällig vaccinatio­nslokal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden