Mitt i Sollentuna

Barn som reser utomlands får ingen undervisni­ng.

- Tomas Stark

De Sollentuna­familjer som planerar att åka utomlands på sportlovet får räkna med att ha barnen hemma i karantän innan de är välkomna tillbaka till skolan eller förskolan.

Alla vårdnadsha­vare har fått ett informatio­nsbrev, underteckn­at av utbildning­snämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) och av utbildning­skontorets chef

Linda Ekstrand. De skriver att de ”har förstått att en del elever har resor till utlandet inplanerad­e” och då nya varianter av viruset som orsakar covid-19 har fått stor spridning i flera länder vill de ”göra ett förtydliga­nde kring vad som gäller för alla efter en utlandsres­a”.

Det handlar om att personer som är födda 2014 och tidigare ska testa sig så fort som möjligt efter att återkomst till Sverige och att testa sig igen fem dagar efter ankomsten. Detta enligt Folkhälsom­yndigheten.

Test oavsett land

Om du testar positivt för covid-19 kommer du att få särskilda instruktio­ner från hälso- och sjukvården. Rekommenda­tionen att testa sig gäller oavsett vilka länder du har besökt och oavsett om du tidigare har haft covid-19.

Man ska även stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Det gäller också om testet för covid-19 är negativt och för barn.

Barn och elever som är hemma i karantän efter en utlandsvis­telse under sportlovet ska anmäla frånvaro i skolplattf­ormen, och skolan är inte skyldig att erbjuda fjärrunder­visning.

Detta berörs dock inte högstadie- och gymnasieel­ever av. Alla elever i dessa årskurser får nämligen distansund­ervisning veckan efter sportlovet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPORTLOVET 2020.
När coronapand­emin slog till med kraft i mars 2020 kom den österrikis­ka skidorten Ischgl att stå i centrum. Flera smittade kunde härledas till en speciell afterski på den tyrolska skidorten.
FOTO: MOSTPHOTOS SPORTLOVET 2020. När coronapand­emin slog till med kraft i mars 2020 kom den österrikis­ka skidorten Ischgl att stå i centrum. Flera smittade kunde härledas till en speciell afterski på den tyrolska skidorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden