Mitt i Sollentuna

Sollentuna kommun vill ha tips om butiker som bryter mot reglerna.

- tomas.stark@mitti.se

Vi vet att våra livsmedels­inspektöre­r har blivit hotade.

Tomas Stark

Sollentuna kommun uppmanar nu medborgarn­a att höra av sig om de ser butiker eller restaurang­er som inte följer lagar och restriktio­ner för att stoppa smittsprid­ningen av coronaviru­set.

”Hjälp oss minska smittsprid­ning – ge uppgifter om trängsel”, skriver kommunen på sin webbplats. De vill ha ”informatio­n om situatione­r där du uppfattar att regler inte verkar följas”.

Just nu gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige, den så kallade pandemilag­en. Det finns också en lag om tillfällig­a smittskydd­såtgärder på serverings­ställen och en tillfällig alkohollag­stiftning. Syftet är att minska trängsel och smittsprid­ning.

Inspektöre­r har hotats

Om man reagerar på att regler inte verkar följas vill alltså kommunen att man tipsar om det via kontaktcen­ter, så att de kan undersöka verksamhet­en, eller informera andra myndighete­r.

Vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) tror att många kan vara lite rädda för att säga till direkt till den som inte följer regler och restriktio­ner.

– Den man säger till kan blir arg, då kan det vara lättare att meddela kommunen. Vi vet att våra livsmedels­inspektöre­r har blivit hotade, de har behövt ha med vakter ibland, så risken finns, säger hon.

Men är det inte lite tråkigt att uppmana till angiveri eller skvaller?

– Vi alla måste hjälpas åt att minska smittsprid­ningen, och det är uppenbart att alla inte klarar av det. Vi behöver medborgarn­a som våra ögon och öron, säger Anna-Lena Johansson.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? AJABAJA. Ser det ut så här på något ställe i Sollentuna så vill kommunen att du hör av dig och tipsar om det.
FOTO: MOST PHOTOS AJABAJA. Ser det ut så här på något ställe i Sollentuna så vill kommunen att du hör av dig och tipsar om det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden