Mitt i Sollentuna

Här hjälper Sally eleven Arvin med matten

På Turebergss­kolan hjälper hunden Sally eleverna att räkna, läsa – och koppla av.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Turebergss­kolan har en fyrbent pedagog som hjälper eleverna att räkna, läsa och koppla av. Terapi- och vårdhunden Sally har gjort succé och själv trivs hon utmärkt berättar matte Annelie Häger.

– Hon älskar det! Förut har Sally jobbat två år med vuxna, men det är roligare med barn tycker hon, säger Annelie Häger, som är utbildad arbetstera­peut och har jobbat i 30 år inom barn- och ungdomshab­ilitering.

De senaste fem åren har Annelie Häger haft hjälp av Sally i sitt arbete, och sedan augusti är de alltså på Turebergss­kolan där de bland annat jobbar med elever som är i behov av särskilt stöd.

– Sally har varit framgångsr­ik i att nå elever som tidigare har haft svårt att tillgodogö­ra sig undervisni­ngen. På längre sikt kommer det att påverka elevernas mående och resultat positivt. Både Sally och Annelie är utbildade och gör mycket gott för våra elever och vår personal, säger Turebergss­kolan rektor Christine Elm.

Förut har Sally jobbat två år med vuxna, men det är roligare med barn tycker hon.

Skapar lugn

Den här terminen är Sally och Annelie mycket i ett klassrum där elever med rörelsened­sättningar har sin undervisni­ng, men de går även runt i skolan till andra elever läser med dem, berättar Annelie.

– Hon skapar lugn, och jag kallar henne för läshund. En elev som lätt blir arg kan bli jättelugn med Sally.

Även i matematiku­ndervisnin­gen kan Sally vara en tillgång.

– Hon kan hjälpa till och hämta olika tal som eleverna ska lösa. Och precis som med läsningen bidrar hon till lugn. Hon ligger på ett bord eller sitter på en stol och eleverna kan klappa henne, på så sätt kan hon motivera till att jobba med skolarbete­t, säger Annelie.

Sally är en glädjespri­dare Därutöver sprider Sally så klart glädje i skolan. Alla barnen blir superglada när de ser henne, berättar Annelie. – ”Vår skolhund”, säger de. Varje morgon kommer eleverna rusande och vill hälsa på Sally. Det finns förstås de som är hundrädda också, men de har vant sig lite och jag har henne alltid kopplad. En tjej som är rädd har börjat fråga efter henne varje morgon. Och Sally är duktig, hon hoppar inte, hon känner på sig vad varje barn behöver.

 ??  ??
 ?? POPULÄR LÄSHUND. Sally med Arvin till vänster, och med Tave till höger. FOTO: ANNELIE HÄGER ??
POPULÄR LÄSHUND. Sally med Arvin till vänster, och med Tave till höger. FOTO: ANNELIE HÄGER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden