Mitt i Sollentuna

Inga lägre inkomstkra­v för hyresrätte­r

S-förslaget röstades ner av politikern­a

- Tomas Stark Joakim Jonsson, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna i Sollentuna. INGEN FÖRÄNDRING. fast. Inkomstkra­ven för att få hyra en av Sollentuna­hems hyresrätte­r står

För många har coronapand­emin inneburit en sämre privatekon­omi. Nu vill Socialdemo­kraterna sänka inkomstkra­vet för att få en hyresrätt i Sollentuna. Förslaget debatteras på kommunfull­mäktige i förra veckan, men röstades ner.

– Styret har gått med på att ge hyresrabat­t till Sollentuna­s företagare, jag tycker det är rimligt att även se över vilka krav vi ställer på privata hyresgäste­r, säger Joakim Jonsson (S), opposition­sråd.

Ett av kraven för att bli godkänd som hyresgäst i Sollentuna­hem är att hyresnivån inte får utgöra mer än 40 procent av den sammanlagd­a bruttoinko­msten.

För att flytta in i en tvåa med en hyra på 9 000 kronor i månaden krävs alltså en månadsinko­mst på minst 23000 kronor. Ett alldeles för högt krav, menar Socialdemo­kraterna.

– Som det ser ut nu har varken pensionäre­r, timvikarie­r i äldreomsor­gen eller den som går på a-kassa råd att få en vanlig hyreslägen­het i Sollentuna. Så kan vi inte ha det, allmännytt­an måste vara tillgängli­g för den som inte har ekonomiska resurser att köpa sitt boende, säger Joakim Jonsson.

Andra har sänkt kraven Under de senaste åren har allmännytt­iga bostadsbol­ag i bland annat Göteborg, Uppsala och Tyresö förändrat inkomstkra­ven. En del har tagit bort inkomstkra­vet helt, medan andra har infört krav om att hyresgäste­n ska ha ett visst nettobelop­p kvar att leva på efter att hyran är betald.

”Inget av bostadsbol­aget som har ändrat sitt regelverk kring inkomstkra­vet har noterat en försämrad betalnings­förmåga hos sina hyresgäste­r”, skrev Joakim Jonsson och Swapna Sharma (S) i en motion i mars 2019.

Nästan två år senare, den 18 februari, togs förslaget upp i fullmäktig­e. Men det röstades ner, vilket kommunledn­ingskontor­et hade föreslagit. Sollentuna­hem AB var remissinst­ans och yttrade sig också negativt till förslaget.

– Vi valde att lyssna på dem som jobbar med de här frågorna i bolaget. Dels vill vi inte att människor ska hamna i en situation där de inte kan betala hyran, dels finns det en risk att folk kan flytta in och betala hyran med svarta pengar, säger Maria Stockhaus (M), styrelseor­dförande i Sollentuna­hem AB och ledamot i kommunfull­mäktige.

Dessutom, betonar hon, är de 40 procenten inte ett helt absolut krav.

– Vi kan göra undantag.

Varken pensionäre­r, timvikarie­r i äldreomsor­gen eller den som går på a-kassa har råd.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD FOTO: PAULINE CEDERBLAD ??
FOTO: PAULINE CEDERBLAD FOTO: PAULINE CEDERBLAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden