Mitt i Sollentuna

Alla som kommer till Arlanda covidtesta­s

- SKYDD. Ingrid Johansson

Stockholma­re som reser in i Sverige kan nu få testa sig för covid-19 direkt på Arlanda. Detta för att stoppa nya virusmutat­ioner.

Alla svenska medborgare som kommer från utlandet till Arlanda ska testas för covid-19. De testas direkt på flygplatse­n och ska sedan testas igen efter fem dagar.

– Innan resenärern­a ens hunnit plocka upp sitt bagage kan nu alla Stockholma­re som landar på Arlanda från utlandet covid-testas. Samtliga covidposit­iva provsvar ska sekvensera­s, dvs kommer att kontroller­as för de nya virusmutat­ionerna för att försöka förhindra att mutationer­na får samma fart och fäste här i Stockholm som i andra delar av världen, säger finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) i ett pressmedde­lande.

Provtar själv

Det går till som så att resenärern­a går in i ett bås, får ett provtagnin­gs-kit av specialutb­ildad personal och provtar sig själv. Provet registrera­s och skickas för analys. Vid positiva provsvar engageras smittspårn­ingsteamet i regionen.

Region Stockholm erbjuder även test till dem som är hemmahöran­de i andra län.

För utländska medborgare som reser till Sverige har regeringen beslutat om striktare krav. De måste visa ett negativt PCR-test för pågående infektion som inte är äldre än 48 timmar.

Svenska resenärer ska testa sig direkt vid hemkomst, vilket nu alltså kan göras på Arlanda. De ska testa sig igen efter fem dagar och vara i hemkarantä­n i sju dagar.

Reglerna gäller fram till den 31 mars

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ?? Finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) meddelar nu att alla som reser ifrån utlandet ska provtas direkt på Arlanda.
FOTO: REGION STOCKHOLM Finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) meddelar nu att alla som reser ifrån utlandet ska provtas direkt på Arlanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden