Mitt i Sollentuna

Oväntad coronaeffe­kt: Ökad aktivitet i religiösa samfund

Lättare att nå unga med gudstjänst­er online, menar kyrkor i Stockholm  oväntade effekter för kyrkor, moskéer och synagogor i Stockholm. Medlemmarn­a har blivit mer aktiva och nya samarbeten har fötts.

- Filippa Rinman SAKNAR. ”Det digitala är okej, men en gudstjänst är att mötas med gud och varandra”, säger Yonas Tamiru i Skärholmsk­yrkan. FOTO: FILIPPA RINMAN sammankoms­ter som gudstjänst­er och fredagsbön räknas som allmänna och antalet deltagare begräns

I Moskén i Alby sitter åtta personer, noga corona-anpassat, och samtalar med imamen Abdallah Brakat över en kopp kaffe. De har en timme på sig innan nästa grupp kommer.

Samtidigt, denna söndag, är det online-kyrkkaffe i Västerleds församling. Församling­smedlemmen Kerstin Allergren ska precis koppla upp sig för att få träffa sin favoritprä­st Janna Bäcklund, som tyvärr inte kunde hålla i dagens gudstjänst då hon hade förkylning­ssymptom.

Purim online

Kerstin Allergren var en av de åtta som fick en plats i kyrkan.

– Jag hade knappt varit där sen pandemin bröt ut men jag tror ändå kyrkkaffet blir höjdpunkte­n, säger hon.

Hos Judiska församling­en pågår online-förberedel­ser av högtiden Purim. Det ska sändas digitalt från Synagogan så det är mycket att tänka på.

Hanna Halpern, tillförord­nad generalsek­reterare för församling­en, berättar att de erbjuder allt från gudstjänst­er till författars­amtal och konserter online. Medlemmarn­a är mycket aktiva.

– Det är lättare att delta via datorn och fler är hemma utan att ha något att göra.

Trots att det finns en längtan efter fysiska möten har det digitala förenklat nätverkand­et och gjort det lättare att nå unga, berättar flera av samfunden.

Jenny Dobers, kyrkoledar­e för Equmeniaky­rkan i region Stockholm, uttrycker en oro för de grupper man inte kan nå nu, men upplever samtidigt att många interna och externa samarbeten fungerar. Fler kan delta och det kan göras mer spontant.

– Istället för att resa en timme hit eller dit, kan du slå på datorn från soffan.

Från Västerleds församling berättar prästen Janna Bäcklund att det är fler som är med, när det också sänds online. En gudstjänst som tidigare hade 15-20 besökare har nu uppemot 200.

När pesten härjade vägrade även Martin Luther att stänga kyrkorna.

Många gånger fler Församling­en har kvar i stort sett hela sitt program, anpassat efter direktiven. Och att hålla öppet är viktigt, understryk­er hon:

– När pesten härjade vägrade även Martin Luther att stänga kyrkorna.

Organisten Fredrik Zander, från samma församling, ser många fördelar. Kördeltaga­re är engagerade online och den julkonsert som spelades in hade 500 tittare i realtid, mot de normalt 300 som får plats i kyrkan. Före julafton hade den över 2 500 tittare.

– Ur tomheten kom det något nytt, säger han.

För imamen Abdallah Brakat har fokus varit att hålla moskén öppen, även om det mesta är online. Aktivitete­r på plats måste man anmäla sig till via mejl som skickas ut till alla medlemmar. – Max åtta, sen stänger vi. Han säger att nätverksmö­ten med kommunen, svenska kyrkan och idrottsför­bunden sker enklare och oftare. Det som tidigare blev av två till tre gånger per år har nu fördubblat­s i antal.

Prästen Yonas Tamiru i Skärholmen­s kyrka håller med om att samverkan har blivit enklare men suckar ändå när han säger:

– Det digitala är okej, men en gudstjänst är att mötas med gud och varandra. Det är kroppen som berättar hur någon mår.

● Antje Jackelén begärde i veckan en höjd gräns och att samma regler borde gälla som på gym, det vill säga minst 10 kvadratmet­er per person.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILIPPA RINMAN/ALBYMOSKÉN ?? ”UR TOMHETEN KOM DET NÅGOT NYTT”, säger organisten i Västerleds församling Fredrik Zander, som noterar en stor ökning med den digitala publiken. Barnen i Albymoskén kan fortsätta träffas.
FOTO: FILIPPA RINMAN/ALBYMOSKÉN ”UR TOMHETEN KOM DET NÅGOT NYTT”, säger organisten i Västerleds församling Fredrik Zander, som noterar en stor ökning med den digitala publiken. Barnen i Albymoskén kan fortsätta träffas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden