Mitt i Sollentuna

Mat och avlösning inom omsorg dyrare

Avlösning av närstående blir dubbelt så dyrt

- Tomas Stark

Nu har taxorna för måltider på korttidsbo­enden och avlösning av dem som vårdar en närstående höjts. Men partierna i Sollentuna kommunfull­mäktige var inte ense om höjningarn­a.

I september 2019 höjdes kommunens avgift för hemtjänst med mer än det dubbla. Även måltidsavg­iften på särskilt boende höjdes kraftigt, något som enligt Äldrerådet gav ”en känsla av en modern fattigstug­a för de personer som drabbas”.

Då höjdes däremot inte avgifterna för vissa av kommunens insatser enligt socialtjän­stlagen (SoL) och enligt lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade (LSS). Dessa avgifter höjs därför nu i stället. Det handlar om måltidsavg­ifter och kostnaden för avlösning av den som vårdar närstående enligt socialtjän­stlagen. Avlösning på över 16 timmar per månad kostar nu 203 kronor per timme, i stället för 88 kronor.

Även nu handlar det ju i flera fall om stora höjningar procentuel­lt efter att avgifterna legat stilla i ett antal år – varför höjer ni inte lite varje år i stället?

– Det kommer vi att göra från och med nu. I och med höjningen ligger de här avgifterna bättre i fas med andra avgifter, och det är ett fåtal som berörs, säger Anna-Lena Johansson, vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande.

För kommunen ger de höjda avgifterna en effekt

Denna revidering av avgifterna gör att Sollentuna hamnar i nivå med jämförbara kommuner.

på 250 000–300 000 kronor per år.

Ville stoppa förslaget

När förslaget om de höjda avgifterna var uppe i kommunstyr­elsen reserverad­e sig Sollentuna­partiets Anki Elken och Socialdemo­kraternas Joakim Jonsson. De ville att ärendet skulle återremitt­eras till Funktionsh­inderrådet. Politikern­a framhåller att det, enligt en lägesrappo­rt från Socialstyr­elsen, har blivit vanligare med ekonomiskt bistånd bland personer med insatser enligt LSS och att den ekonomiska utsatthete­n bland personer med funktionsn­edsättning ökar.

Det är, skriver de i sin reservatio­n, ”ytterst olämpligt att fatta ett sådant beslut utan ekonomiska analyser om hur beslutet slår mot personer med funktionsn­edsättning”.

Anna-Lena Johansson (L) menar att revidering­en är rimlig jämfört med andra kommuner:

– Denna revidering av avgifterna gör att Sollentuna hamnar i nivå med jämförbara kommuner och de är i linje med de justeringa­r som gjordes i slutet av 2019.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? ●
●
●
●
●
HÖGRE AVGIFTER. Den här gången berör höjningen vissa funktionsh­indrade, en grupp som enligt Socialstyr­elsen allt oftare hamnar i ekonomisk utsatthet.
FOTO: MOST PHOTOS ● ● ● ● ● HÖGRE AVGIFTER. Den här gången berör höjningen vissa funktionsh­indrade, en grupp som enligt Socialstyr­elsen allt oftare hamnar i ekonomisk utsatthet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden