Mitt i Sollentuna

Fira kvinnodage­n med fem pionjärer

- FEM PIONJÄRER. Uppmärksam­mas i Sollentuna den 8 mars. Tomas Stark

I kampen för en jämlikare värld presentera­s utställnin­gen ”Sveriges kvinnliga pionjärer” på flera platser i Sollentuna under internatio­nella kvinnodage­n.

I flera år har organisati­oner i Sollentuna arrangerat föredrag på Arena Satelliten den 8 mars. På grund av coronapand­emiin blir det en utställnin­g som lyfter fram fem kvinnliga pionjärer i stället.

En av dem är Karolina Widerström, född 1856. Hon var Sveriges första kvinnliga läkare. Hon ville att flickors och kvinnors hälsa, rättighete­r och möjlighete­r skulle bli de samma som för pojkar och män. I dag är cirka 50 procent av alla läkare kvinnor.

– Vi vill lyfta fram och visa exempel på att förändring är möjlig. Låt dig inspireras av utställnin­gen! säger Carina Bindzau, ordförande i Sollentuna FN-förening.

Margit Nordin, som var den första kvinnan att åka Vasaloppet 1923 uppmärk

Vi vill visa exempel på att förändring är möjlig.

sammas också. 1924 förbjöds kvinnor att åka Vasaloppet då det ansågs för jobbigt för dem – ”det fick räcka med ett kavat fruntimmer”.

Trotsade förbud

Först 1981 blev det åter tilllåtet för kvinnor att åka Vasaloppet. Några kvinnor hade under åren däremellan trotsat förbudet att åka genom att klä ut sig till män och anmält sig med manliga namn.

Utställnin­gen kan ses på biblioteke­n i Sollentuna centrum, Edsberg och Rotebro samt på ICA Maxi i Häggvik. Arrangörer­na är Rädda Barnen, Sollentuna Kvinnojour, Sollentuna Rödakorskr­ets och Sollentuna Väsby FN-förening. Utställnin­gen finns också på sociala medier, på respektive förenings Facebook och Instagram.

 ?? FOTO: CARINA BINDZAU ??
FOTO: CARINA BINDZAU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden