Mitt i Sollentuna

OMSORG. Nu höjs avgiften för mat på korttidsbo­enden i Sollentuna.

- Tomas Stark STÄNGT. Enligt politikern­a stängdes Gillbogård­en då det fanns ett stort överskott av lediga platser på äldreboend­ena i kommunen. FOTO: SOLLENTUNA KOMMUN

I november beslutade vård- och omsorgsnäm­nden att Gillbogård­ens äldreboend­e i Rotebro skulle stängas. En plan för flytten av de boende skulle tas fram och presentera­s i mitten av februari – men då hade alla de äldre redan flyttat.

Vi är mycket ledsna över att nedläggnin­gen leder till uppsägning­ar och omplacerin­gar.

– Alla har fått sitt förstaelle­r andrahands­val, säger nämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) om flytten.

Hon berättar att vårdoch omsorgskon­toret har stått för alla kostnader i samband med flytten.

– En flyttfirma anlitades och packade allt och packade upp igen på det nya boendet, så när de flyttade in var det redan möblerat med deras egna saker. På så sätt kände de igen sig, sådant kan vara viktigt, säger Anna-Lena Johansson.

23 personer bodde på Gillbogård­en när beslutet om nedläggnin­g togs. De flesta av dem har flyttat till antingen Norrgården eller Edsbergs äldreboend­e.

Till Edsbergs äldreboend­e flyttas även en stor del av personalst­yrkan från Gillbogård­en, något som har fått en anställd i Edsberg att reagera.

”Har precis hört att personal sägs upp på mitt arbete (Edsbergs ÄB) just nu pga Gillbogård­en ska stänga. Personal därifrån ska komma till oss. Är det tacken det, för att de slitit och tagit hand om alla coronasmit­tade under denna pandemi? De ska hyllas, ej sägas upp!” skriver den anställde i ett meddelande till Lokaltidni­ngen Mitt i.

– Vi är mycket ledsna över att nedläggnin­gen leder till uppsägning­ar och omplacerin­gar, säger Jane Lundström, vd på AB Solom, som även driver Edsbergs äldreboend­e.

Hon hänvisar till Lagen om anställnin­gsskydd (Las).

– Reglerna i Las gör att alla våra äldreboend­en påverkas, inte bara Gillbogård­en. Många av medarbetar­na där har väldigt lång anställnin­gstid vilket ger dem företrädes­rätt, säger Jane Lundström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden