Mitt i Sollentuna

Så stor är risken att tjuven slår till

BROTT. Risken för husägare att drabbas av inbrott är högre i Sollentuna än i de flesta andra kommuner i Sverige – trots att inbrotten minskade med 25 procent mellan 2019 och 2020.

- Tomas Stark

Villainbro­tten minskade med 25 procent i Sollentuna i fjol jämfört med 2019. Ändå var risken för husägare att råka ut för inbrott större i Sollentuna än i 284 av Sveriges övriga 289 kommuner.

I fjol sjönk villainbro­tten med 4 procent i Sverige och med 14 procent i Stockholms län.

– Det är självklart bra att det sker en minskning. Men ska jag vara ärlig trodde jag att minskninge­n skulle vara större, säger Lena Södersten, förbundsju­rist på Villaägarn­as riksförbun­d som har sammanstäl­lt siffror från Brottsföre­byggande rådet, Brå.

Tuff tid för tjuvar Sannolikt ligger coronapand­emin bakom minskninge­n – inget ont som inte har något gott med sig – då inbrottstj­uvar har haft svårare när folk arbetar hemifrån och inte reser bort.

– Vi längtar alla till att restriktio­nerna börjar släppa igen och att normalitet­en kan återkomma i våra liv. Men när det väl sker gäller det att vi ser till att de positiva siffrorna i inbrottsst­atistiken fortsätter. Om det är något vi vet att villaägare är rädda för så är det inbrott, och särskilt om det händer när man är hemma. Det är en mardröm, säger Lena Södersten.

Minskning med 25 procent

I Sollentuna minskade villainbro­tten från 195 stycken 2019 till 147 stycken 2020. Det är en minskning med 25 procent, vilket är bland de större minskninga­rna i Stockholms län och klart större än länssnitte­t på 14 procent.

Trots det är villainbro­tten fortsatt jämförelse­vis många i Sollentuna. Endast fyra kommuner i länet hade fler 2020.

Över en procents risk

Och slår man ut de villainbro­tt som polisanmäl­des förra året på de småhus som finns i kommunen så visar det sig att inbrottsri­sken i Sollentuna är bland de högsta i Sverige.

Andelen inbrott per småhus var 1,14 procent i Sollentuna 2020. Det betyder att ett inbrott anmäldes i vart 88:e småhus i kommunen.

I endast fem kommuner i hela Sverige – alla fem i Stockholms län – löper en villaägare större risk att råka ut för inbrott. Allra värst är det i Salem där ett inbrott anmäldes i vart 63:e småhus i fjol.

– Villaägare försöker själva skydda sig mot inbrott genom att se över sitt skalskydd, installera larm och grannsamve­rka. Men polisen behöver också ha fokus på villainbro­tten, säger Lena Södersten.

Om det är något vi vet att villaägare är rädda för så är det inbrott.

 ?? FOTO: MOST PHOTOS ?? FÄRRE INBROTT 2020. Men fortfarand­e löper villaägarn­a i Sollentuna större risk att drabbas av inbrott än villaägarn­a i nästan alla andra kommuner i Sverige.
FOTO: MOST PHOTOS FÄRRE INBROTT 2020. Men fortfarand­e löper villaägarn­a i Sollentuna större risk att drabbas av inbrott än villaägarn­a i nästan alla andra kommuner i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden