Mitt i Sollentuna

Frisörerna flyttar – nu är Stinsen nästan tomt.

Bara två gym och en kemtvätt kvar i Stinsen som invigdes 1995

- Tomas Stark

Familjen Ure var med när Stinsen öppnade för drygt 25 år sedan och hade som mest fyra frisersalo­nger i köpcentret i Häggvik. Nu flyttar de sin sista salong härifrån, och satsar istället i Tureberg.

– Jag har mycket känslor för Stinsen, men allt har ett slut, säger Robin Ure.

Han har redan flyttat till salongen i Tureberg, men idag hoppar han in och hjälper till på Salong Rinse i Stinsen. Det är bara några dagar före stängninge­n och hårtussarn­a efter en eftermidda­gskund kan vara de sista Robin sopar upp i Stinsen.

– Vi vill tacka alla stammisarn­a som har supportat oss. Utan dem hade vi inte klarat oss.

Kusligt tomt

Det kan nog stämma, för särskilt många drop in-kunder lär knappast ha dykt upp de senaste åren på salongen längst in i ena änden på en i övrigt nästan helt igenbommad ovanvåning.

Det en gång toppmodern­a och välbesökta köpcentrum­et är i dag kusligt tomt: Neddragna jalusier, stängda besökstoal­etter och avstängda rulltrappo­r. Det enda som hörs är monotont surrande fläktar.

Annat var det förr. Familjen Ure hade fyra salonger och Robins pappa Hasse Ure kallades för Stinsens ryggrad. Han var bra vän med alla andra företagare i köpcentret.

Svårighete­rna började när Magnolia bostad köpte Stinsen och presentera­de sina planer på att riva köpcentrum­et och bygga bostäder. Stinsen hade redan innan tappat en del hyresgäste­r, men nu påskyndade­s utveckling­en. Hasse Ure kämpade för Stinsen, men för ett drygt år sedan gick han bort.

”Alla kände alla”

– Stinsen har en historik, det var de bästa åren. Det var vänligt, familjärt och alla kände alla. Underbara år! Ändå är det lite skönt nu. Det blir ett avslut, och Stinsen är inte samma sak längre, säger Hasses fru Hanna Ure som nu får ha sönerna Robin och Romario hos sig på salongen i Tureberg.

På hela bottenvåni­ngen finns endast Stinsens skrädderi & kemtvätt kvar.

– Jag har kontrakt till den 31 maj men vill flytta innan – här är superlugnt, nästan spöklikt. Magnolia försöker hjälpa mig med ny lokal, säger Tomas Öz som har kemtvätten.

På övervåning­en ligger en liten boulehall som är stängd nu på grund av corona, och ett gym som heter Mind2Muscl­e och faktiskt är nyöppnat.

– Vi startade i oktober i fjol och har kontrakt juni ut, men vi har option på en fortsättni­ng och tänker oss att stanna i minst ett och ett halvt år, säger André Khaldi som är en av fyra delägare.

Friskis & Svettis i köpcentret­s södra ände har ett avtal till och med december 2023, men som kan förlängas till december 2026. De har inga planer på att lämna Stinsen förrän de har en ny lokal.

Det var vänligt, familjärt och alla kände alla. Underbara år!

 ??  ??
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? ETT SISTA INHOPP. Robin Ure har egentligen redan bytt från Stinsen till familjens salong intill Sollentuna centrum.
FOTO: TOMAS STARK ETT SISTA INHOPP. Robin Ure har egentligen redan bytt från Stinsen till familjens salong intill Sollentuna centrum.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? ÖDSLIGT. Så här ser det ut i stora delar av Stinsen.
FOTO: TOMAS STARK ÖDSLIGT. Så här ser det ut i stora delar av Stinsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden