Mitt i Sollentuna

Inställt Vasalopp stoppade inte 75-årige Arne.

Körde på egen hand i Bisslinge

- Tomas Stark

I år är Vasaloppet inställt på grund av pandemin – men det stoppade inte 75-årige Arne Johansson från att köra sitt eget Vasalopp, varv efter varv från morgon till kväll på Bisslinge konstsnösp­år.

Arne Johansson åkte sitt första Vasalopp 1975 och har genomfört samtliga lopp sedan 1994, 28 i rad nu.

– Det är viktigt att man håller igång med regelbunde­n motion och är aktiv, även upp i åren, säger han.

För Arne Johansson har skidåkning­en varit ett eget intresse, men han jobbade också i många år på IBM som sponsrade Vasaloppet.

– Det kunde vara 70–80 deltagare från IBM. Och vi är ett stort gäng som har tränat tillsamman­s och bott ihop på samma ställe i Sälen, en gammal bondgård cirka en mil från starten, en väldigt bra gemenskap.

Den delen gick Arne miste om i år, men han tänkte inte missa möjlighete­n att göra sitt 28:e lopp i rad och anmälde sig därför till Vasaloppet Hemma 90 kilometer.

Ont av diskbråck Förutsättn­ingarna blev emellertid inte de bästa då Arne på grund av diskbråck inte kunde träna från mitten av maj till mitten av januari.

– Jag har haft kolossal smärta i kroppen. Ett tag kom jag inte upp ur sängen. Men så gjorde jag en magnetrönt­gen och fick besked att det bästa var att träna som vanligt.

Den 20 januari körde Arne igång och sedan dess har han åkt 2–3 mil skidor varannan dag.

– Jag har blivit otroligt mycket bättre av skidåkning­en. Det är skonsam träning, och man rör vitala delar av kroppen. Fick bra support

Den 18 februari var det dags för hemmaloppe­t. Klockan 06.20 stakade Arne ut på den första av många varv på Bisslinge Konstsnösp­år.

Arnes två söner och deras familjer, som båda bor i Sollentuna, ställde upp och langade varm dryck och peppade. Loppet tog sin modiga stund, närmare bestämt 12 timmar, 18 minuter och 53 sekunder.

– Klart jag var trött när jag kom i mål, ingen diskussion, men det största problemet var osäkerhete­n. I vanliga Vasaloppet har man ju kontroller som man passerar. Nu hade jag en uppfattnin­g om hur långt jag hade åkt, men jag var inte säker. Jag hade mobilen i en midjeväska och till slut plingade den till, efter 90 kilometer, säger Arne.

Jag hade mobilen i en midjeväska och till slut plingade den till, efter 90 kilometer.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK BIDEVIND FOTO: FREDRIK BIDEVIND ?? SOPPA. Arne Johansson med den obligatori­ska blåbärssop­pan. HEMMALOPP. ” Fantastisk­t bra påhitt det här, att man kan åka loppet hemma”, säger Arne Johansson.
FOTO: FREDRIK BIDEVIND FOTO: FREDRIK BIDEVIND SOPPA. Arne Johansson med den obligatori­ska blåbärssop­pan. HEMMALOPP. ” Fantastisk­t bra påhitt det här, att man kan åka loppet hemma”, säger Arne Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden