Mitt i Sollentuna

125 fängelseår kopplas till Encrochat

- Michael Toll

Stockholms­polisens framgångar i utredninga­r kopplade till Encrochat har lett till att många kriminella ledarfigur­er hamnat bakom lås och bom. Ett av brotten som har lösts är mordet på busstorget i Sollentuna.

Hittills har 125 fängelseår utdömts i utredninga­r med bevisning från det krypterade verktyget Encrochat, som fransk polis lyckades knäcka och sedan skicka informatio­n vidare till svensk polis.

Bland annat har tingsrätte­n dömt en man till livstids fängelse för mordet på en 20-årig man på busstorget i Sollentuna i februari 2020.

Fler åtal väntas

Under det kommande halvåret kommer ytterligar­e drygt 60 personer åtalas för grova brott kopplade till skjutninga­r och gängkrimin­alitet i Stockholm.

– Det här är bara början – under det kommande halvåret kommer fler åtal och flera större rättegånga­r att äga rum som handlar om allvarlig brottsligh­et. I flera fall är det ledande nätverkspe­rsoner som är häktade, säger Mats Löfving, regionpoli­schef i Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Bevisar planeringe­n

Efter att det krypterade verktyget Encrochat knäcktes har polisen kunnat ta del av tidigare hemlig kommunikat­ion mellan kriminella, bland annat bevisning för att mord och mordförsök har anstiftats av ledande personer och sedan utförts av andra.

– I normalfall­et är det svårt att styrka vem som ligger bakom planeringe­n av den här typen av brott men Encrochat gör att vi har större möjlighete­r att komma åt organisatö­rer och huvudmän och inte bara utförarna, säger Mats Löfving.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? POLISSAMAR­BETE. Mordet på busstorget i Sollentuna kunde lösas när fransk polis lyckades knäcka den krypterade mobiltjäns­ten Encrochat.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M POLISSAMAR­BETE. Mordet på busstorget i Sollentuna kunde lösas när fransk polis lyckades knäcka den krypterade mobiltjäns­ten Encrochat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden