Mitt i Sollentuna

Fortsatt ökning av nya covidsmitt­ade

Antalet nysmittade covidfall i Sollentuna ligger kvar på en hög nivå. I veckan 12 noterades den högsta siffran sedan mitten av december. Vaccinerin­gen går fortfarand­e trögt.

- Tomas Stark PROVTAGNIN­G. En tillfällig provtagnin­gsstation finns på gamla Eriksbergs­skolans skolgård i Helenelund.

Antalet nya coronafall ökar i Sverige, och så även Sollentuna. Folkhälsom­yndigheten­s uppdaterad­e siffror visar att 265 Sollentuna­bor bekräftade­s smittade under vecka 12. Det är den högsta noteringen sedan vecka 51 i fjol, alltså mitten av december.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittsprid­ning är att hålla avstånd.

Den sammanlagd­a summan av Sollentuna­bor som har smittats tuffar på mot 6 000, efter vecka 12 var den 5 710.

Antalet dödsfall i Sollentuna till följd av covid-19 är uppe i 147, efter att tre tillkommit i vecka 12. Av dessa 147 har 111 haft omsorg (79 bodde på äldreboend­e och 32 hade hemtjänst).

Antalet dödsfall på Sollentuna­s äldreboend­en har åtminstone stått helt stilla i flera veckor, sannolikt tack vare att så gott som alla där nu är färdigvacc­inerade.

I övrigt går det emellertid fortsatt relativt trögt med vaccinerin­gen i Sollentuna. 9,23 procent av invånarna har fått första dosen. Endast två av länets 26 kommuner (Solna och Sundbyberg) har en lägre andel vaccinerad­e och snittet i hela Sverige ligger på 14,3 procent.

3,23 procent av Sollentuna­borna har fått även andra dosen, också det en låg andel jämfört med länets andra kommuner.

Eftersom smittsprid­ningen ökar i de flesta regionerna bedömer Folkhälsom­yndigheten att de åtgärder med begränsnin­gar i handeln som infördes den 6 mars behöver förlängas. De löper ut den 11 april, men bör fortsätta till den 2 maj anser FHM.

– Den enskilt viktigaste åtgärden för att minska smittsprid­ning är att hålla avstånd, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden