Mitt i Sollentuna

S-kritik mot bristen på sommarjobb.

- DÖMDES. I Attunda tingsrätt bedömdes mannens version inte som trovärdig. Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En man från Tureberg har dömts till fängelse i ett år och sex månader för två fall av grovt vapenbrott.

Det var i september som mannen greps med en skarpladda­d pistol i ett garage i Häggvik. Vapenbrott­et bedöms som grovt just eftersom pistolen var laddad.

Han hade också en kniv på sig, och även det bör betraktas som ett grovt vapenbrott enligt åklagaren, detta då kniven var ”av särskilt farlig art” och mannen var narkotikap­åverkad vid tillfället.

Påverkad av droger Mannen har medgett att han hade pistolen i sin väska men han hävdar att han inte visste att det var ett riktigt vapen. Enligt mannen hade en kompis som behövde kissa bett honom att ta hand om pistolen under tiden, och han trodde att det var en soft air gun.

Vidare har mannen uppgett att polisen kom en kort stund efter att han fått vapnet och han sprang då därifrån för att han hade en kniv i väskan och var påverkad av droger.

Skyddsväst hittades Tingsrätte­n konstatera­r att det genom utredninge­n är klarlagt att mannen hade en kniv och en pistol med fyra skarpa patroner i magasinet i sin väska.

Enligt rätten är det även ”en rimlig utgångspun­kt att den som bär ett vapen i sin väska är väl medveten om vilken typ av vapen det är”. Även det faktum att en skyddsväst har hittats hemma hos mannen ger visst stöd för slutsatsen att vapnet är hans, menar tingsrätte­n.

Mannen dömdes därför för två fall av grovt vapenbrott. Straffvärd­et motsvarar fängelse i två år men på grund av mannens låga ålder – han var ännu tonåring när han begick brotten – fick han i stället fängelse i ett år och sex månader.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ??
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden