Mitt i Sollentuna

Sollentuna scoutkår växer som aldrig förr.

”Vi har störst fokus på en rolig och stabil verksamhet.”

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Vi vet att vi är en trygg punkt där man får vara sig själv.

Sollentuna Södra Scoutkår är Sveriges största scoutkår med över 700 medlemmar – och såg dessutom en ökning i antalet medlemmar under 2020, trots pandemin.

Nyckeln till framgång har varit att ställa om i stället för att ställa in. Digitala scoutmöten, mindre grupper och utomhusakt­iviteter har varit fokus.

– För många barn och unga här i Sollentuna är scouting den enda fritidsakt­iviteten som har hållit öppet hela året. Vi vet att vi är en trygg punkt där man får vara sig själv, utöva demokrati och utveckla sitt ledarskap. Att vi växer är fantastisk­t roligt, men vi har störst fokus på en rolig och stabil verksamhet. Här behöver vi ha en dialog med kommunen framåt, säger Mona Hamberg, kårkonsule­nt hos Sollentuna Södra.

3 000 fler scouter

Scouterna är en av Sveriges största barn- och ungdomsorg­anisatione­r, och man växte inte bara i Sollentuna utan i hela landet i fjol.

2020 blev faktiskt ett rekordår med totalt cirka 3 000 fler scouter, vilket innebär åtta nya scouter varje dag.

Att vara utomhus tycks vara populärare än någonsin, och det är det bästa alternativ­et för många att kunna umgås på ett kul och smittsäker­t sätt.

Uppenbarli­gen har det även inneburit en ökad efterfråga­n på scouting, och Sollentuna Södra har hela tiden hållit igång verksamhet­en även om scoutmöten­a på flera håll har gått från fysiska till digitala möten.

Äldre grupper har gått mot 100 procent distans och grupper i yngre åldrar har följt rekommenda­tionerna och fortsatt med fysiska möten utomhus men i högre grad uppdelat mellan olika patruller.

Har hjälpt vården

De äldre scouterna har även volontärar­betatför vården och gjort skyddsmate­rial.

– Jag tror att det varit väldigt bra för våra barn och ungdomar att scoutverks­amheten har fortsatt under det gångna året. Scouting ger en chans att komma ut i naturen samtidigt som man får träffa andra och ta en paus från vardagen, något som varit viktigt nu när man spenderar mycket tid hemma, säger Linnea Neiderud, ledare i kåren.

Den kraftiga ökningen med cirka 3 000 fler scouter i Sverige under 2020 är jämnt fördelad både geografisk­t och mellan åldersgrup­per och kön.

Den stora skillnaden från tidigare år är att det både är fler som börjat och fler som stannat kvar i Scouterna.

– Jag tror att vi har vuxit av samma anledning som stormköket blev årets julklapp – många har återupptäc­kt naturen. Mycket annat har ställts in, men vi har ställt om. Det är lite så vi scouter är – problemlös­are! säger Albin Haglund som ingår i avdelninge­n Utmanare för 15–18-åringar.

 ?? FOTO: ALBIN HAGLUND ?? HJÄLPER TILL. Äldre scouter i Sollentuna Södra hjälpte till att skapa skyddsmate­rial åt vården under våren 2020.
FOTO: ALBIN HAGLUND HJÄLPER TILL. Äldre scouter i Sollentuna Södra hjälpte till att skapa skyddsmate­rial åt vården under våren 2020.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? ALLTID REDO. Nils Lindström, Axel Lekås, Judith Wollin och Albin Haglund tillhör Utmanarna, en grupp i Sollentuna Södra Scoutkår. Här är de vid Skutan, kårens lokal vid Edsviken.
FOTO: TOMAS STARK ALLTID REDO. Nils Lindström, Axel Lekås, Judith Wollin och Albin Haglund tillhör Utmanarna, en grupp i Sollentuna Södra Scoutkår. Här är de vid Skutan, kårens lokal vid Edsviken.
 ?? FOTO: ALBIN HAGLUND ?? TÅRTKALAS. Scoutkår.
Läger hos Sollentuna Södra
FOTO: ALBIN HAGLUND TÅRTKALAS. Scoutkår. Läger hos Sollentuna Södra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden