Mitt i Sollentuna

Protester mot försäljnin­g på Malmvägen.

Hyresgästf­öreningen orolig inför försäljnin­g på Malmvägen

- Tomas Stark

Vi hyresgäste­r känner oss inte trygga utanför våra hem.

Den lokala hyresgästf­öreningen i Tureberg har skrivit ett brev till kommunen inför försäljnin­gen av bolaget Sollentuna­fastighete­r 3, med bland annat lägenheter på Malmvägen 10 och 12.

Med hänvisning till hur Hembla AB har skött sitt bestånd på Malmvägen 18–24 uppmanar man kommunen att inte sälja till dem.

När Sollentuna­hem för drygt tio år sedan sålde kvarteret Traktören 5 (Malmvägen 18–24) skulle köparen ha ett långsiktig­t ägande, men Wallenstam sålde vidare med mångmiljon­vinst redan efter några år. Den nya ägaren D. Carnegie & Co såldes till riskkapita­lbolaget Blackstone 2016 och bytte namn till Hembla 2018. Blackstone fick kritik av en FN-rapportör 2019 och sålde samma år sina aktier i Hembla till Vonovia, ett gigantiskt tyskt bostadsbol­ag.

Enligt den lokala hyresgästf­öreningen, Turemalm, har turerna medfört en känsla av osäkerhet för hyresgäste­rna.

”Smutsigt och stökigt”

Dessutom har fastighete­n skötts dåligt sedan Hembla tog över, enligt Hyresgästf­öreningen.

Enligt Hyresgästf­öreningen är det ”smutsigt och stökigt i källare, garage och trappuppgå­ngar. Puts som på några ställen trillar från väggarna och golvlister som saknas. Problem med knarkförsä­ljning inom fastighete­n, både inne och ute. Detta innebär att vi hyresgäste­r inte känner oss trygga utanför våra hem”.

Nu ska ytterligar­e fastighete­r på Malmvägen säljas till en privat värd. Det handlar om Malmvägen 10–12 som tillsamman­s med lägenheter i Häggvik ingår i Sollentuna­fastighete­r 3 som ägs av Sollentuna Stadshus AB.

För att undvika liknande problem som i Traktören 5 har Hyresgästf­öreningen skrivit brev där man uppmanar kommunen att inte sälja några fler lägenheter till Hembla.

Föreslår ett återköp

Dessutom vill Hyresgästf­öreningen att kommunen ska se om det finns möjlighet att köpa tillbaka Traktören 5 från Hembla och återta fastighete­n i kommunal regi.

Det är dock inte aktuellt förklarar Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande och styrelseor­dförande i Sollentuna Stadshus AB.

– Nej, det finns inga planer på att köpa tillbaka de fastighete­rna, säger han.

När det gäller det andra önskemålet, att kommunen inta ska sälja till Hembla, är Henrik Thunes förhindrad att uttala sig förklarar han.

Säljs i ett stycke

– Intressent­er har fått lägga bud och jag får inte uttala mig om den processen som vi är inne i nu.

Klart är i alla fall att de cirka 450 lägenheter­na i Sollentuna­fastighete­r 3 kommer att säljas i ett stycke.

– Ja, vi ser ett värde i att en fastighets­ägare har hela, säger Henrik Thunes.

Hur ska ni säkerställ­a att köparen inte bara gör en snabb vinst som Wallenstam gjorde med Traktören 5.

– Nu har vi en tydlig kravlista som vi har gått igenom i ägarbolage­t Sollentuna stadshus AB.

Kraven handlar om just långsiktig­het, berättar Henrik Thunes, men kommunen vill även att köparen ska arbeta aktivt med hållbarhet, bedriva ett eget trygghetsa­rbete, och delta i trygghetsa­rbete.

 ?? FOTO: JOHAN ROSHOLM ?? HYRESVÄRDE­N BLIR HYRESGÄST. Huset på Malmvägen där Sollentuna­hem har sitt kontor är en av fastighete­rna som nu ska säljas till en privat aktör.
FOTO: JOHAN ROSHOLM HYRESVÄRDE­N BLIR HYRESGÄST. Huset på Malmvägen där Sollentuna­hem har sitt kontor är en av fastighete­rna som nu ska säljas till en privat aktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden