Mitt i Sollentuna

Länets företag backade 58 miljarder

Sollentuna­s näringsliv ner två procent

- Tomas Stark TUFFT. Dea Axelssons, med butiker i bland annat Sollentuna centrum, fick det tufft redan i april i fjol.

Näringsliv­et i Stockholms läns kommuner noterade minus 58,2 miljarder kronor i omsättning under pandemiåre­t 2020. Men det ser radikalt olika ut i olika kommuner.

– Det är helt skilda världar och utveckling­en beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosysteme­t runt resande och kontaktnär­a näringar. Pandemin har varit skoningslö­s mot reseverksa­mhet, taxitransp­orter, hotell, restaurang och nöjesevene­mang, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskam­mare.

Det är handelskam­maren som har beställt data från SCB:s momsregist­er och sammanstäl­lt omsättning­sutvecklin­gen för näringsliv­et i alla Stockholms läns kommuner.

Och det visar sig alltså att utveckling­en skiljer sig åt markant. Exempelvis noterades Sigtuna för en negativ utveckling på 23 procent samtidigt som omsättning­en i Österåker växte med 15 procent.

Sollentuna­s näringsliv tappade 2 procent, vilket är på samma nivå som snittet i hela länet.

Det är dock bara åtta av länets 26 kommuner som har större tapp än så – med Sigtuna (minus 23 procent), Sundbyberg (minus 11 procent) och Upplands Väsby (minus 6 procent) i botten.

I absoluta tal har Stockholms stad störst tapp med 49,1 miljarder kronor (3 procent).

– Att Stockholm stad tappat i omsättning är en effekt av att människor i större utsträckni­ng än tidigare jobbat hemifrån. Det har sänkt konsumtion­en i staden, säger Stefan Westerberg.

Sett till branscher var tappen störst hos resebyråer och researrang­örer, minus 63 procent, och inom hotell där 56 procent av omsättning­en försvann på årsbasis. Andra näringar som har haft en nedgång är bland annat kultur- och evenemangs­näringen och transports­ektorn.

Samtidigt har omsättning­en ökat i många näringar under 2020, däribland bygg, informatio­n- och kommunikat­ion, fastighet och finans.

– Den positiva nyheten är att det finns flera sektorer som går bra och har någorlunda normal utveckling, säger Stefan Westerberg.

Han menar att fokus nu måste ligga på att vaccinerin­gen kan genomföras så snabbt det bara är möjligt och att de olika företagsst­öden förlängs, förbättras och förenklas.

Den positiva nyheten är att det finns flera sektorer som går bra och har någorlunda normal utveckling.

 ?? FOTO: NIKLAS THIM ??
FOTO: NIKLAS THIM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden