Mitt i Sollentuna

Lång önskelista när skolgården ska rustas

”Det blir en trygg och inspireran­de plats”

- Ligger precis vid Edsbergs torg. Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Edsbergssk­olans skolgård är eftersatt i dag men med start i vår ska den renoveras och få aktivitete­r, mer belysning, och även byggas ut.

– Investerin­garna i Edsbergssk­olans skolgård handlar om att på lång sikt jobba bort utsatta områden från Sollentuna. Här och nu innebär det en tryggare miljö för elever och personal, säger Henrik Thunes (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Det är till exempel brist på klätterstä­llningar, gungor och lekmiljöer, vilket gör att eleverna lockas till andra platser än skolgården eller till att vara inne på rasten.

Därför finns ett stort behov av att skapa en skolgård som är inbjudande och uppmuntrar till aktivitet. Arbetet har startat och beräknas att vara klart hösten 2022.

Redan nu har kommunen tagit bort växtlighet som skymmer och förbättrat belysninge­n. Framåt sommaren startar flera andra arbeten. Bland annat sätts en avskärmnin­g upp mellan skolgården och Edsbergs centrum. På det sättet ska platån som går från centrum mot skolan på ett tydligare sätt ingå i skolgården.

Jag ser fram emot en skolgård där det finns någonting för alla.

Sport- och lekytor önskas Edsbergssk­olans rektor, elevråd och flera olika enheter inom kommunen medverkar i planeringe­n kring hur skolgården ska utformas.

På önskelista­n finns bland annat sport- och lekytor, samlingspl­atser för större och mindre grupper, ytor för odling, en utomhussce­n, hinderbana, studsmatta och lugna, lummiga platser för återhämtni­ng.

Exakt hur den nya skolgården ska utformas beslutas hösten 2021, men redan nu står det klart att den stora grusyta som i dag används till parkering ska byggas om till skolgård. Grundsärsk­olans elever har i dag igen skolgård alls, men det kommer de att få.

– Jag ser fram emot en skolgård där det finns någonting för alla och att eleverna kommer att vilja vara ute och aktiva i större utsträckni­ng. Det blir en trygg och inspireran­de plats där vi även kommer att kunna ha olika lektioner, säger Johanna Bergström, rektor på Edsbergssk­olan.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? EDSBERGSSK­OLAN.
FOTO: TOMAS STARK EDSBERGSSK­OLAN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden