Mitt i Sollentuna

Fler friska med ”diabetesob­ligation”

Kan vara först i världen

- Ingrid Johansson LÖNSAM TRÄNING. Hälsooblig­ationen är en win win-finansieri­ng enligt Frida Korneliuss­on, vd vid regionens internfina­ns.

925 personer som riskerar att få diabetes typ 2 ska coachas till ett friskare liv. Projektet finansiera­s med en hälsooblig­ation, vilket Region Stockholm är först i världen med.

Att ”investera i sin hälsa” har fått en ny och konkret innebörd sedan Region Stockholm gett ut en hälsooblig­ation. Köpare är försäkring­sbolaget Skandia. Obligation­en är på 30 miljoner kronor och ska användas i ett projekt där 925 personer i riskzonen för diabetes typ 2 får hjälp att ändra levnadsvan­or.

Lyckas de undgå sjukdomen sparar regionen in vårdkostna­der. Skandia får då avkastning på sin investerin­g, tre miljoner kronor. Misslyckas projektet betalar regionen bara tillbaka 24 av de 30 miljonerna. Det är en unik finansieri­ngslösning.

– Vitsen med obligation­en är att vi delar på risken, säger Frida Korneliuss­on, vd för AB SLL internfina­ns.

De 30 miljonerna ska gå till företaget Health Integrator, som via en digital plattform håller i projektet.

Drygt 12 000 personer har hittills anmält sig till de 925 platserna. Så långt har ett hundratal valts ut. För att kvalificer­a sig krävs att långtidsbl­odsockerni­vån indikerar diabetes typ 2.

Alla får hälsocoach

Alla tilldelas en hälsocoach. Johanna Helinder är en av dem.

– Vi går igenom deras hälsoprofi­l och hjälper till att etablera nya hållbara levnadsvan­or, säger hon.

Via plattforme­n får de videosamta­l, kontakt med dietist, onlineträn­ing och andra redskap för ett hälsosamma­re leverne. Dessutom får deltagarna 6 250 kronor första och andra året att använda för hälsotjäns­ter.

– Ett incitament att testa nya saker, säger Johanna Helinder.

Förutom lidandet så kostar diabetes typ 2 en hel del. Vårdkostna­den är 4,5 gånger högre än för en person utan diabetes.

Enligt Frida Korneliuss­on går regionen jämnt ut på insatsen om cirka 30 procent av deltagarna undgår diabetes.

Men varför gå omvägen via en obligation? Det går väl att föra in projekt i budget?

– Då får vi ingen riskdelnin­g. Och det finns fördelar med externa finansiäre­r. De ställer extra frågor, är intressera­de, och det blir bättre kvalitet. Och i Skandias affärsmode­ll ingår att arbeta förebyggan­de, säger hon. Projektet pågår i fem år. – Skalar man upp det till att omfatta alla i riskzonen finns det en potential att undvika vårdkostna­der på 1,4 miljarder kronor om året.

Vitsen är att vi delar på risken.

 ?? FOTO: ARKIVBILD och REGION STOCKHOLM ??
FOTO: ARKIVBILD och REGION STOCKHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden