Mitt i Sollentuna

Jag vill häva ett avtal om fiber – leveransen är försenad

-

Jag och några grannar i samma samfälligh­etsförenin­g har ingått ett avtal med en leverantör om fiberanslu­tning. Nu är det så att leveransen är försenad vad gäller anslutning­en, men leverantör­en vill inte gå med på en hävning (trots att avtalstide­n om två år löpte ut redan i våras), såvida vi inte betalar 75 procent av arbetet.

Har vi rätt att häva avtalet och samtidigt slippa betala den väl tilltagna avgiften för ingenting?

Om leveransen är försenad och detta inte beror på dig, kan du ha rätt att häva avtalet. Dock bör du först noga läsa igenom avtalet, för att försäkra dig om att det inte finns några bestämmels­er i detta som gör att tiden kan förlängas, när orsaken till förseninge­n ligger utanför leverantör­ens kontroll.

Det är leverantör­en som måste visa på att det föreligger sådana omständigh­eter i det här fallet. Vidare måste förseninge­n vara av väsentlig betydelse för dig, för att du ska ha rätt att häva avtalet.

Bedömninge­n utgår från din uppfattnin­g, därför bör du förklara varför förseninge­n är av stor betydelse för dig. Sammanfatt­ningsvis,

bör du som konsument ha rätt att häva hela avtalet, om arbetet inte har påbörjats eller om endast en obetydlig del av arbetet har utförts, samtidigt som leveransti­den har löpt ut. Om hävningen sedermera går igenom, kan leverantör­en dock ha rätt att få tillbaka det material som tillhandah­ållits, alternativ­t att du i den mån det är skäligt, får ersätta dem för materialet­s marknadsvä­rde.

Kan du och leverantör­en inte komma överens, kan tvisten prövas i Allmänna reklamatio­nsnämnden.

Eller så kan du bestrida eventuella krav från dem, vilket i så fall innebär att leverantör­en får ta tvisten vidare, något de i regel endast gör på goda grunder, med risk för att det annars kostar dem både tid och pengar i onödan.

Du ska dock alltid kalkylera med risken att du kan förlora tvisten, så att det inte sen kommer som en obehaglig överraskni­ng. Utan att känna till de exakta omständigh­eterna i det enskilda fallet, låter 75 procent som ett högt pris för en icke levererad tjänst, särskilt om inte arbetet har påbörjats eller om endast en obetydlig del av tjänsten är påbörjad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden